8 ljetnih deserata za koje vam ne treba recept
Donosimo vam izbor voćnih poslastica u kombinaciji sa sladoledom, čokoladom ili drugim dodacima za nezaboravne ljetne užitke. Želite li dijetne verzije, potpuno izbacite šećer, ili koristite namirnice bez šećera i dodajte poslastici prirodno sladilo poput stevije ili agavinog sirupa. Uživajte!
1. Jagode u čokoladi
Operite jagode ali im ostavite petiljku. Otopite po želji mliječnu, crnu ili bijelu čokoladu na pari. Umočite svaku jagodu u čokoladu i stavite ju na tanjur s podloškom od voštanog papira. Stavite jagode u hladnjak na jedan sat, kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula.
2. Svježe voće i puding
Napravite instant puding od npr. jagode ili vanilije prema uputama i raspodjelite ga u dvije visoke staklene zdjelice. Kad se puding ohladi, narežite nekoliko jagoda, bananu, te malo ananasa ili malina odnosno voće po želji i raspodjelite ga po pudingu.
3. Voćna salata s cimetom
Narežite voće po izboru, na primjer jabuke, banane, kivi i ananas, na kockice. Stavite ga u zdjelu i dodajte malo soka od naranče, grožđice i malo cimeta. Poslužite uz šlag!
4. Voćni ražnjići
Svi vole hranu na štapićima, a posebno djeca. Izaberite svoje omiljeno svježe voće, na primjer ananas, lubenicu, grožđe, grejp, narežite voće na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Uz to možete poslužiti umak za voće – npr. jogurt od vanilije ili čokoladni fonude.
5. Pečene breskve
Izrežite četiri zrele breskve na pola. Stavite ih s odrezanom stranom prema gore na papir za pečenje u protvan i pospite svaku breskvu žličicom šećera, cimeta po želji i žličicom soka od limuna. Pecite 20-25 minuta ili dok breskva ne omekša. Poslužite sa sladoledom ili jogurtom od vanilije.
6. Sladoled od banane
Izmiksajte dvije banane u blenderu i stavite ih u posudicu u zamrzivač na sat vremena. Izvadite ih, dodajte malo tekuće čokolade i – sladoled od banane je gotov!
7. Frape od lubenice ili dinje
Izmiksajte narezane na kockice i očišćene od koštica dvije kriške lubenice ili dinje. Dodajte sladoled od vanilije i malo ruma i sve promiješajte. Ukrasite šlagom.
8. Toplo-hladne kruške
Ogulite četiri kruške od kore ali im ostavite petiljku. Stavite ih na papir za pečenje na protvan i u pećnicu na oko 15 minuta, ili dok ne omekšaju. Zatim svaku krušku, još vruću, stavite u zdjelicu za sladoled, dodajte dvije žlice sladoleda po izboru, na primjer, od pistacija ili čokolade, i eventualno ukrasite naribanom čokoladom. Dobar tek!
Izvor: Zadovoljna.hr