fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

karfiol-blitva

Blitva je po nekad prvo zeleno povrće koje se uvede bebi u ishranu. Izuzetno je zdrava i laka za pripremu. Evo jednog jela sa blitvom spremljenog prema preporukama iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte.  

Ovo jelo neobične boje se može davati bebi već sa sedam mjeseci i to bez žumanceta, a nakon osmog mjeseca i sa žumancetom.

Sastojci

• šaka cvjetova karfiola 

• četiri lista blitve 

• dvije kašike riže 

• kašika maslinovog ulja 

• kuhano žumance 

Priprema 

1. U malo vode skuhati rižu. Kad je polukuhana, nakon desetak minuta kuhanja, dodati šaku cvjetova karfiola i kuhati još pet minuta. 

2. Tada dodati četiri lista blitve koji su prethodno oljušteni od bijele drške i sve kuhati još pet minuta. 

3. Po potrebi se može dodavati voda ukoliko riža svu upije, ali ne previše. 

4. Nakon kuhanja, sve izblendirati, dodati kašiku maslinovog ulja i umiješati kuhano žumance.




srce2016
 
budi kum sos