Zeleni pire od karfiola i blitve
Blitva je po nekad prvo zeleno povrće koje se uvede bebi u ishranu. Izuzetno je zdrava i laka za pripremu. Evo jednog jela sa blitvom spremljenog prema preporukama iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte.
Ovo jelo neobične boje se može davati bebi već sa sedam mjeseci i to bez žumanceta, a nakon osmog mjeseca i sa žumancetom.
Sastojci
• šaka cvjetova karfiola
• četiri lista blitve
• dvije kašike riže
• kašika maslinovog ulja
• kuhano žumance
Priprema
1. U malo vode skuhati rižu. Kad je polukuhana, nakon desetak minuta kuhanja, dodati šaku cvjetova karfiola i kuhati još pet minuta.
2. Tada dodati četiri lista blitve koji su prethodno oljušteni od bijele drške i sve kuhati još pet minuta.
3. Po potrebi se može dodavati voda ukoliko riža svu upije, ali ne previše.
4. Nakon kuhanja, sve izblendirati, dodati kašiku maslinovog ulja i umiješati kuhano žumance.