Kukuruzni keksići sa brusnicama
Donosimo vam interesantan recept za keksiće koji će vas oduševiti izgledom ali i okusom! Odlični uz čaj ili kafu :)
Sastojci
2 šolje bijelog, oštrog brašna
1 šolja finog kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
125 gr omekšalog margarina (na sobnu temperaturu)
2/3 šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 velika jajeta
rendana kora od dvije pomorandže
100 gr suhih brusnica
*1 šolja = 200 ml
Priprema
1. U jednoj posudi pomiješati prva četiri sastojka. U maloj posudi utrljati šećer sa korom od pomorandže da bude vlažan i mirisan :).
2. U drugoj posudi mikserom umutiti omekšali margarin da posvijetli. Postepeno, uz miksanje, dodavati šećer. Zatim dodati ekstrakt vanilije i jedno po jedno jaje. Sve dobro izmiješati.
3. U pripremljenu masu postepeno dodavati smjesu suhih sastojaka (miješati nastavkom za tijesto). Na kraju u tijesto umiješati brusnice.
4. Prenijeti masu na komad papira za pečenje, oblikovati valjak, dobro uviti i ostaviti u frižider da stoji minimum 2h.
5. Nakon stajanja zagrijati rernu na oko 170 C. U pleh staviti papir za pečenje. Sijeći valjak od tijesta (oštrim nožem) na krugove debljine oko 1 cm. Po potrebi malo im popraviti izgled i slagati u pleh. Peći 10-15 min.
Ne trebaju mnogo porumeniti. Kad se izvade iz rerne ostaviti da se hlade u plehu. Čuvati u limenoj kutiji da ostanu hrskavi.
Izvor: Coolinarika.com