Chocolate crinkles - raspuknuti keksi
Volite čokoladne kekse? Probajte ovaj interesantan recept za čokoladne kuglice koje će vas oduševiti izgledom a i okusom!
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 bourbon vanilija šećer
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- pola kašičice praška za pecivo
- šećer u prahu za valjanje
Priprema:
1. Čokoladu i maslac istopite na pari i ohladite.
2. Mikserom umutite jaja i šećer zatim dodajte bourbon vanilin šećer.
3. Smjesu od čokolade i maslaca lagano spojite sa smjesom od žumanjaka, zatim polagano dodajte brašno sa praškom za pecivo i soli. Dobivenu smjesu omotajte prozirnom folijom i ostavite da se stvrdne u frižideru 2-3 sata ili preko noći.
4. Zagrijte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Smjesu vadite kašićicom kako biste oblikovali kuglice. Kuglice zatim uvaljajte u šećer u prahu i slažite ih u pleh. Ostavite dovoljno prostora između kuglica kako se ne bi zalijepile prilikom pečenja.
5. Pecite ih 11 minuta na 180 stepeni. Kada budu gotovi, i dalje će biti mekani ali to ne znači da nisu pečeni jer će se stvrdnuti kada se ohlade.