Mekani medenjaci koje će voljeti i mališani!
Donosimo vam odličan recept za mirisne i mekane medenjake, idealne i za djecu. Lako se pripremaju a zaista su ukusni!
Sastojci za 30-ak kom
- 300 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- ½ kašičice mljevenog đumbira
- ¼ kašičice mljevenog klinčića
- Malo naribanog muškatnog oraščića
- Malo kardamoma u prahu (sve začine možete zamijeniti sa 2 kašike začina za medenjake)
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 2 kašike meda
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1-2 kašike vode (po potrebi)
Priprema
1. Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.
2. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
3. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašiku, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).
5. Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji.
6. Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C.
7. Pecite medenjake 7-10 minuta. Ohlađene medenjake možete ukrasiti kao ove na slici.
Royal icing za ukrašavanje
- 1 bjelanjak
- 250-350 g šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
1. Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu. Gustoća je dobra kada prođete nožem kroz sredinu smjese i njoj treba oko 10 sekundi da se spoji.
2. Smjesu ulijte u vrećicu za ukrašavanje, odrežite vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake.
Napomena: smjesa od bjelanjaka i šećera se jako brzo suši pa ako je ne koristite odmah, dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini.
Izvor: Likechocolate.net