fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

supa-tikva-jabuka

Ova ukusna jesenska supa izvrstan je izbor za sve ljubitelje zdrave prehrane. Ne sadrži gluten, lako ju je napraviti i prava je gastro poslastica koja će vas zagrijati i okrijepiti u hladne dane. Možete je pripremiti u raznim varijantama, ovisno o tome volite li blaže ili jače okuse. Donosimo vam osnovni recept, koji je dovoljan za 6 do 8 osoba.

Sastojci:     

- 2 do 3 supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja    

- 1 glavica nasjeckanog luka    

- 2 do 3 veće mrkve, očišćene i narezane na manje komadiće    

- 2 jabuke, oguljene i narezane na manje komadiće    

- 10 šolja vode ili domaćeg povrtnog temeljca    

- jedna manja slatka tikva težine 1-2 kg    

- 3 do 4 čajne kašike morske soli    

- pola čajne kašike papra i ostali začini po želji      

- 1 supena kašika domaćeg kiselog vrhnja    

- peršun

Priprema: 

1. U dubokoj posudi zagrijte maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte ga 5 minuta. Dodajte komadiće mrkve, buče i jabuke te ih pirjajte narednih pet do deset minuta.

2. Dodajte vodu ili temeljac, so i začine.  Zakuhajte, smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije u pokrivenoj posudi još 20 minuta.

3. Kada je povrće u potpunosti skuhano, dobro ga smiksajte u blenderu, zajedno sa tekućinom u kojoj se kuhalo. 

4. Poslužite sa kašikom domaćeg kiselog vrhnja i ukrasite listovima peršina. Po želji, možete dodati i 2-3 kašike kuhanog graha, za bogatiji okus.  

Izvor: Alternativa-za-vas.com




srce2016
 
budi kum sos