fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

kuhani-kukuruz

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva.

Planirate li porodici i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti.

Nutritivna svojstva

Šolja kuhanog kukuruza sadrži samo 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma. Kukuruz ne sadrži kolesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća. Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Benefiti za zdravlje

-Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti

- Smanjuje apsorpciju kolesterola u tijelu

- Kontrolira dijabetes i hipertenziju

- Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida

- Regulira probavu

- Jača kosti

- Djeluje pozitivno na kožu i vid   

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz. 

Sastojci:

- Kukuruz šećerac u klipu

- 100 g maslaca

- so

- voda 

Priprema:

1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.

2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu.

3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja. 

Posluživanje - Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te klip namažite sa malo maslaca

Izvor: Zadovoljna.hr




srce2016
 
budi kum sos