fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Prva-hrana-bebe

Vaše pitanje je bilo šta bih ja preporučila za dječiji doručak i užinu, pa evo pišem o tome u nadi da ćete implementirati nešto od ovoga. S obzirom da ja promovišem isključivo bezglutensku ishranu, sirovu hranu i vegansku, to je ono i što ću savjetovati, jer iako možda vaše dijete jee sve od navedenog zašto polako ne uvoditi nešto novo i drugačije, nešto što će zaista biti dobro za organizam i zdravlje vašeg djeteta? 

DORUČAK 

Svi znamo da je ovo najbitniji obrok, ali dosta nas griješi u ovoj definiciji, pa misli da je važno koliko pojedemo i da unesemo u tom obroku najtežu hranu. Po Ayurvedi doručak je kao prekid posta (na Engl. break (pauza) – fast ( post)), i ako je tako naš zadatak je da podignemo nivo šećera u krvi kroz zdrav šećer, a ne procesovan ili ugljikohidrate poput bijelog hljeba. 

Mališani vole žitarice za doručak, pa evo par ideja: 

1. PROSO SA SEZONSKIM VOĆEM (Proso se napravi bukvalno za 5min, i kuha se najkraće od ostalih žitarica tako da je idealan za doručak ako žurite). Dok ga kuhate dodajte malo cimeta, koji se dodaje kako bi se šećer dulje razlagao u krvi i time će energija vašeg dijeteta duže da traje.

Kada je proso gotov stavite svježe voće poput bobičastog tokom ljeta, a kada udjemo u hladnije dane, jabuke i kruške će da budu u sezoni. Preko možete posuti malo kokosovo brašno i sirup po izboru, ja lično volim med, zatim pekmez domaći (djeca obožavaju pekmez, a u njemu nema bijelog šećera), i javorov sirup (po nivou šećera on nije najzdraviji, ali je OK za djecu ako ga ne jedu stalno i u velikim količinama).

2. SMOOTHIE 

Djeca će obožavati smoothie (kašasti sok), koji je najlakše napraviti ako nemate vremena ujutro prije škole. Dobra stvar je što možete dodati stvari koje vaš mališan inače ne bi pojeo ( kao što je zeleniš ili neko voće), ali ujutro možda za početak krenuti sa voćnim smoothiem. 

banana-napici

Ideje: bobičasto voće, borovnice, maline ili jagode + banana (ako dijete voli haldnije stavite zamrznutu bananu) + neku od super foods) možete dodati Macca prah ili Acai berries (izvrstan izvor antioksidansa) + protein (oko 5-10 badema ili oraha koje ste noć prije pokiselili – jako bitno za absorpciju u organizmu da se uvijek pokisele), i na vrh stavite kakao zrna. 

Ovo je samo princip, vi stavite po vašem izboru, ali imajte formulu: voće u sezoni (neprskano!) + banana + super foods + orašasti plodovi po izboru (samo jedna vrsta!) + na vrh ukrasite ili kakao zrncima ili Goji bobicama.

(svezabebe.ba/Aida Zulovic/Svezazdravlje.wordpress.com)




srce2016
 
budi kum sos