fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

fedu 2018

4. Festival dječije umjetnosti (FEDU) se održava već četvrtu godinu u Sarajevu. Internacionalnog je karaktera, takmičarskog sa novčanim nagradnim fondom u iznosu od ukupno 10.000 KM, na kojem učestvuju eminentni pozorišni umjetnici, književnici, muzičari, slikari, kipari kao i svi oni koji svojom umjetnošću grade kulturni okvir djelovanja za djecu i mlade.

Ove godine Festival se održava od 03. do 07. maja na sljedećim lokacijama: Narodno pozorište, Pozorište mladih, BKC, Velika sala Općine Stari Grad, Kino dvorana Općine Novi Grad i Muzej Sarajeva (Brisa bezistan).

Djeca će potpuno besplatno zajedno sa roditeljima i nastavnicima i sva druga zainteresirana publika moći pogledati najbolje pozorišne predstave iz Regiona koje su prošle selekciju i učestvuju u takmičarskom programu potpuno besplatno.

Uživat će u izvanrednim kreacijama kao što su: «Alisa u zemlji čuda», «Crvenkapica», «Aladin i čarobna lampa», «Princezin rođendan», «Mašta i mim», «Ima li deda odelo», «Lakonoga u čarobnoj šumi», «Mačak Vova i mačak Ćiro, «Deveta ovčica», «Punim jedrima» koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Pored predstava, takmičenje za najbolji pop rok vokal će se održati 06. maja u 18 sati u Bosanskom kulturnom centru.

Nagrade za najbolju bajku koja je pristigla na konkurs objavljen prije nekoliko mjeseci bit će dodjeljene na zatvaranju Festivala 6. maja, a izložba najboljih dječijih radova na programu je od 03. do 05. maja u Brusa bezistanu.

Svaki dan su na programu umjetničke radionice iz slikarstva, kiparstva, lutkarstva te književne radionice na kojima će djeca putovati kroz najljepše priče na programu su svaki dan od 10 do 14 sati.

Uz mnogo radosti, veselja, upouke i učenja, naši najmlađi će se osloniti na najbolje što im se može ponuditi kad su u pitanju četiri grane umjetnosti: književnost, teatar, likovna i muzička umjetnost.

Festival razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i mlade što je u BiH deficitiran pojam i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, ples i muziku uz njegovanje bh. autorskog izraza. Na ovaj način razvija se književna, pozorišna i muzička umjetnost u BiH, otvoraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširiju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Svi programi su besplatni uz prethodnu najavu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i tel. 061 213 704. A detaljnije se o 4. FEDU možete informirati na www.fedu.ba

Draga djeco i roditelji i svi ljubitelji umjetnosti za djecu, dođite na radost iz koje se uči!