fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

edus 2018

Otkad je Generalna skupština UN-a 2007. proglasila 2. april Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, širom svijeta se na ovaj datum, ali i cijelog mjeseca aprila sprovode akcije sa ciljem upoznavanja javnosti sa izazovima s kojima se osobe na autističnom spektru susreću, kao i sa njihovim mogućnostima i pravima.

Tog dana će ambasador Republike Turske Haldun Koç ugostiti predstavnike EDUS-a i upoznati se sa planiranim aktivnostima, kao i potrebnoj asistenciji za nastavak EDUS-ovog programa. 

Iako je EDUS već pet godina zaredom ovaj datum obilježavao osvjetljavanjem značajnih javnih objekata plavom svjetlošću, ove godine to neće raditi, jer je fokus trenutnih aktivnosti na ponovnom uspostavljanju edukativnog programa za djecu s poteškoćama unutar javnih ustanova, nakon višemjesečnog prekida zbog nedostatka prostornih i kadrovskih kapaciteta. Program je obuhvatao djecu sa različitim poteškoćama, pa i neurotipičnu, ali djeca sa autizmom su bila najbrojnija, prije svega zbog toga što je klasični odgojno-obrazovni sistem najmanje kompatibilan s njihovim potrebama.

“Za program je u zvaničnom upisnom roku završenom 22. marta prijavljeno 124 djece, od čega je devetoro iz susjednih država (Hrvatska, Srbija i Crna Gora), čije su se porodice preselile u Sarajevo zbog EDUS-a. Što se kadra tiče, od dogovorenih 40 za početak, trenutno na raspolaganju za rad s djecom imamo 25 stručnjaka. Još uvijek čekamo da nam Ministarstvo obrazovanja obezbjedi preostalih 15, koji prvo trebaju proći kroz osnovnu obuku za rad po EDUS-u. Također se još uvijek čeka na dodatni namještaj i opremu, te na pomoćno osoblje i zaštitu objekta. Napominjem da je ministar Kazazović, nakon dva već probijena roka, obećao da će sve biti spremno 3. aprila”, kaže dr. Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a.

“Osim što radimo na preseljenju i pripremi za rad Centra na Grbavici, mjesec autizma obilježavamo, kao i prethodnih godina akcijom Light it up Blue koju, uz pomoć našeg NGO Sarajevo Marathon sprovodimo kroz sljedeća dva događaja za javnost, pod motom, “Trčim za nekog sa autizmom” “Plavi trening” na Vrelu Bosne u nedjelju, 8. aprila u 9h (besplatno učešće), te petkilometarska trka kroz centar Sarajeva “Deksalgin 5 K spring run” u nedjelju, 22. aprila u 10h.

Sredstva koja se prikupe od kupovine kilometara i donacija biće korištena za troškove nastavka EDUS programa za djecu s poteškoćama. Iako iz već navedenih razloga ove godine nećemo osvjetljavati objekte plavom svjetlošću, nadamo da će BH gradovi slijediti prošlogodišnji primjer Jajca i Zenice, koji su, motivirani našom akcijom prethodnih godina, samostalno osvijetlili svoja obilježja.” rekla je Sanela Lindsay, predsjednica Skupštine EDUS-a.

***

EDUS - Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i EDUS – EDUKACIJA ZA SVE Mjedenica 34, 71000 Sarajevo tel. +387 62 696 235 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.edusbih.org kombinovane smetnje.

EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom, a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku.

Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 40 uspješno uključeno u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poteškoćama, kao i pravima djece koja ih imaju.