fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dr balic

Ginekološka klinika "Dr. Balić" iz Tuzle lider je u našoj zemlji kada je u pitanju vantjelesna oplodnja. Supružnici i ljekari Devleta i Adem Balić, sa svojim timom, već 20 godina pomažu parovima koji imaju probleme sa začećem, bilo da je riječ o vantjelesnoj oplodnji ili pak hirurškim zahvatima koji omogućavaju ženama dugo željeno majčinstvo.

Dr. Devleta Balić još od 2012. godine u Centru za srce u Tuzli radi operativne zahvate koji imaju za cilj otklanjanje uzroka neplodnosti kod žena. Više od 250 pacijentica da sada je podvrgnuto operativnim zahvatima, a oko 70 posto njih je uspjelo začeti, prirodnim putem ili kroz nastavak terapije liječenja neplodnosti. 

Uz prof. dr. Devletu Balić hirurški tim čine doc. dr. Azur Tulumović i dr. Amer Mandžić, a u Centru za srce rade histeroskopiju, transvaginalnu hidrolaparoskopiju i ostale laparoskopske minimalno invazivne operacije. 

- Najčešće se radi o anomalijama materice, koje se utvrde tokom dijagnostike procesa neplodnosti. Naprimjer, imamo pacijenticu koja je pet godina imala problem neplodnosti. Nama se javila u januaru 2016. godine i konstatirali smo da ima pregradu u materici. Histeroskpija je urađena u augustu iste godine i žena je nakon toga već u decembru zanijela prirodnim putem - priča dr. Devleta Balić. 

Inače, operativna histeroskopija je metoda kojom se koriguju abnormalnosti kao što su anomalije materice, septumi, polipi ili miomi... To je mirkroinvazivni zahvat kojim se prave korekcije na materici da bi se, eventualno, otklonio uzrok neplodnosti ili stvorili uslovi za nastavak liječenja neplodnosti drugim metodama. Transvaginalna hidrolaparoskopija je, pak, metoda kojom se kamera uvodi kroz vaginu da bi se pregledali jajovodi i organi male zdjelice, a potom se operativnim putem otklanjaju nedostaci na ženskim reproduktivnim organima. Hirurški tim na čijem je čelu prof. dr. Balić radi i laparoskopiju gdje se hirurški instrumenti uvode kroz pupak i na taj način se izvodi zahvat. 

- Ono što je bitno da se sve radi u uslovima moderne, vrhunski opremljene bolnice sa iskusnim ljekarima. Ti zahvati su dodatno usavršeni, radi se posebnim instrumentima sa vrlo malo hirurških rezova. Oporavak je mnogo brži, pacijentice već sutradan idu kući, a za nekoliko dana se vraćaju svojim redovnim obavezama - objašnjava dr. Balić. 

Inače, dr. Devleta Balić je prva u BiH počela raditi transvaginalne laparoskopije još 2007. godine, a sada su operativni zahvati u Centru za srce podignuti na najviši nivo moderne medicine u Zapadnoj Evropi. 

O tome najbolje svjedoči i činjenica da u Ginekološku kliniku "Dr. Balić" dolaze pacijentice iz cijele BiH i dijaspore. Primjera radi, jedna od posljednjih beba koja je vantjelesnom oplodnjom začeta na Klinici "Dr. Balić", nedavno je rođena u Njemačkoj. Do sada je ukupno 198 beba na svijet došlo zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji i stručnjacima iz ove zdravstvene ustanove. 

- Naša ideja vodilja od početka je bila da sve moderne metode rada dovedemo u našu sredinu. Smatram da je to što su neki postupci koje smo mi prvi uveli postali dnevna rutina i što ih sada rade i druge kolege, jedan od naših uspjeha u 20 godina rada. Definitivno smo lideri u primjeni novih tehnologija u liječenju neplodnosti i perinatalnoj medicini. Pored spomenutih ginekoloških operacija, prije više od deset godina počeli smo primijenjivati 3D i 4D ultrazvuk, organizirali kurseve za kolege iz regiona s namjerom da moderne tehnologije približimo pacijentima i kolegama - navodi dr. Devleta Balić. 

Treba dodati da je poslije rata prva beba u BiH začeta vantjelesnom oplodnjom upravo na Ginekološkoj klinici "Dr. Balić", a rođena je 2008. godine. 

- Cilj je da imamo jedan visoki nivo, prije svega kada je u pitanju medicinska usluga. Želimo da naši pacijenti tako nešto imaju na raspolaganju i da ukoliko žele, mogu da izaberu ono što je za njih najbolje - poručuje dr. Devleta Balić. 

Hirurški zahvati koje tim prof. dr. Balić obavlja u Centru za srce u Tuzli su mnogo jeftiniji nego u inostranstvu, a medicinska usluga je na nivou standarda Zapadne Evrope. 

Više informacija o uslugama Ginekološke klinike „Dr Balić“ Tuzla dostupno je na: web stranici www.drbalic.ba, facebook.com/drbalic te kontakt telefon 035/260 – 650 ili e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..