fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

 beba doji

Jači imunitet, otpornost na različite bolesti, razvijanje inteligencije samo su neki od razloga zašto je važno da djeca doje ukazano je na  obilježavanju Svjetske sedmice dojenja u Sarajevu organiziranom pod sloganom "Dojenje: Temelj za život".

 

Bosna i Hercegovina ne razlikuje se mnogo od zemalja Evropske unije kada je u pitanju procent žena koje doje i on iznosi oko 25 posto, zbog čega su zdravstvene organizacije i odlučile pojačati aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost dojenja.

Kako je danas istaknuto, o zdravoj ishrani tek se govori kada nastupi neki zdravstveni problem, dok pravilna ishrana često može biti najbolji način za prevenciju različitih oboljenja, a za djecu je to i najvažnije jer ona do šest mjeseci iz majčinog mlijeka dobijaju sve nutritivne sastojke, do godinu dana polovinu potrebnih nutritijenta, a do druge godine trećinu.

Osim toga dojenje ima brojne prednosti i za majku jer su istraživanja pokazala da mnogo manji broj žena koje su dojile obolijevaju od karcinoma dojke, a upravo taj čin dojenja zbližava majku i dijete.

Voditeljica odjela za higijenu i ishranu pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Filipović-Hadžiomeragić podvukla je da majčino mlijeko ima antitijela koje niti jedna druga hrana ne može zamijeniti niti proizvesti.

Govoreći o uzrocima niske stope dojenja ukazala je na agresivni marketing proizvoda koji su zamjena za majčino mlijeko, ali i zbog činjenice da se majke moraju rano vratiti na posao nakon poroda, a tu je i potreba da se osigura pomoć majkama kada počinju dojenje.

"Majčino mlijeko je besplatno, uvijek dostupno, predstavlja svojevrstan državni resurs, za ovu hranu ne treba skladištenje, ekonomski je najisplativije i svemu tome posvećena je ova Sedmica dojenja", dodala je Filipović-Hadžiomeragić.

Iz Udruženja specijalista javno-zdravstvenih disciplina Sabaha Dračić također je napomenula da majčino mlijeko u potpunosti odgovara potrebama bebe i nezrelom probavnom sistemu, a posebno je istaknula važnost kolostruma, mlijeka koje se luči odmah poslije poroda, kojeg mnogi nazivaju prvom vakcinom.

"Kolostrum štiti bebu koja prelazi iz idealne interuterine sredine u ekstrauterinu sredinu gdje su prisutni svi virusi i bakterije. To je mlijeko koje je veoma bogato proteinima i vitaminima, ali i mineralima", pojasnila je Dračić.

Kod dojenja se prevenira jedna trećina svih respiratornih oboljenja, ali i polovina svih dijareja, prevenira se upala uha, pojava ekcema, a majčino mlijeko sadrži i omega masne kiseline koje pomažu razvoju inteligencije.

Današnja kampanjska akcija organizirana je kako bi se ukazalo na važnost zdrave ishrane, smanjenje stope siromaštva, pospješilo dojenje kao osnov života, ali i s ciljem uključenja organizacija i pojedinaca kako bi se povećao učinak.

(svezabebe.ba/Klix.ba/FENA)
srce2016
 
budi kum sos