fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

vakcine-fbih

Nakon što je Federalna novinska agencija jučer objavila tekst u kojem se navodi da djeca koja nisu vakcinisana neće moći biti upisana u vrtić, školu, primljena u kolektivni smještaj ili se zaposliti, iz Federalnog ministarstva zdravstva su demantovali ovu informaciju.

"Ova informacija nije tačna. Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije, niti može zabraniti upis nevakcinisane djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje. Naredba o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu propisuje obavezu provjere vakcinalnog statusa prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svake posjete liječniku, prilikom prijema djece u đačke i studentske domove, te prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje", ističu iz ministarstva. 

Ukoliko se tom prilikom utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti roditelja i u skladu s Programom obaveznih imunizacija obaviti dodatnu vakcinaciju i revakcinaciju. Ukoliko roditelj odbije dodatnu vakcinaciju ili revakcinaciju djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom vakcinalnom statusu i obavještava nadležnog zdravstvenog inspektora. Iz ministarstva ističu da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obavezna i nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obaveznu imunizaciju.

 

"Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s ljekarima trebaju upoznati sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije.

Sporna informacija je izazvala ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama, te se može posmatrati i kao svojevrsni primjer kako neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može da se proširi, izazove brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja", navode iz ministarstva. 

Dodaju da su upravo neprovjerene, proizvoljne i naučno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obaveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Evrope. Ministarstvo savjetuje roditelje da o važnosti, sigurnosti i efikasnosti vakcina razgovaraju sa svojim ljekarima, pedijatrima i nadležnim zdravstvenim institucijama. 

"Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u historiji čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece. Apelujemo na roditelje da u dogovoru sa svojim ljekarima i u skladu s Programom obavezne imunizacije vakcinišu svoju djecu, s obzirom da vakcinalno preventabilne bolesti mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode", ističu iz ministarstva.

(svezabebe.ba/Klix.ba)




srce2016
 
budi kum sos