fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Prema novom istraživanju, trudovi i porođaj najtraumatičnija su iskustva kroz koje žensko telo može prolaziti, sam porođaj zahtjevniji je od trčanja maratona, a oporavak od povreda traje i duže od oporavka u profesionalnom sportu. Mame, ako razmišljate početi se baviti trčanjem, naučnici tvrde da bi žene koje su rodile, bez problema mogle bi istrčati maraton.

Novo istraživanje Univerziteta u Michigenu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje tijelo može prolaziti, a sam porođaj za žensko tijelo je naporniji nego višesatno trčanje!

Naučnici su analizirali snimke magnetske rezonance povreda nastalih tokom porođaja i povreda u sportu, a otkrili su da su posljedice porođaja slične povredama nastalima tokom bavljenja profesionalnim sportom.

– Kad bi se profesionalna sportistkinja ozlijedila na terenu kao žena na porođaju, ljekari bi je odmah priključili na magnetsku rezonancu. A ljekari sada govore majkama: ‘Prošlo je šest sedmica od porođaja, bićete dobro, više nam ne morate dolaziti’. Ali, nisu sve žene dobro nakon tih šest sedmica, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga – rekla je Janis Miler, profesorka na U-M školi sestrinstva.


Porodilje imaju povrede slične onim koje zadobiju profesionalni sportisti, ali svakako zaslužuju medalju jer tokom porođaja pretrpe napor jednak istrčavanju maratona od povreda.

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto porodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportista, 41 posto doživjelo je pucanje mišića, a 15 posto dobilo je povrede koje nikad nisu ni zacijelile. Iako većina ljekara kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest sedmica, kod nekih žena može potrajati i do osam mjeseci ili duže.

– Ne govorimo da bi sve žene nakon porođaja trebalo da idu na magnetnu rezonancu. Ali ako žena oseća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne osjeća ugodno i ne može više raditi Kegelove vežbe, morala bi se obratiti specijalisti – kaže Miler te dodaje da povrede mogu dovesti do problema s mokraćnim sistemom i drugih problema.

Mame, rezultate ovog istraživanja podijelite s partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: “Boli li porođaj stvarno tako jako?”, a možete zatražiti i medalju, jer je sada naučno dokazano da je zaslužujete.

(svezabebe.ba/Index.hr)




srce2016
 
budi kum sos