fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Donosimo vam zanimljiv tekst jedne mame iz SAD-a koja je istražila kakve su navike njemačkih roditelja i kako oni odgajaju svoju djecu:

Kao amerikanka u Njemačkoj, kada sam prvi put otišla na igralište u Berlinu, sasvim sam poludjela. Njemački roditelji su stajali svi zajedno, pijuckajući kafu u razgovoru i ne obraćajući pažnju na svoju djecu koja su visila sa previsoke penjalice odmah iznad jame sa pijeskom. Bila sam u šoku, pitajući se gdje su nestale sve gumene podloge, upozorenja o opasnostima i slične stvari.

Na lošem njemačkom, sva isprepadana, zvučala sam skoro kao da plačem dok sam vikala “pazi!” i “nemoj!”. Uprkos sterotipima o njihovoj strogoći, njemački roditelji nisu strogi. Oni su svjesni velikog značaja razvitka nezavisnosti i odgovornosti kod djece.  Ti roditelji u parku nisu ignorisali svoju djecu; oni su u njih imali povjerenje. Berlinu ne trebaju nikakvi pokreti i tribine o “slobodnom roditeljstvu” jer je takvo roditeljstvo tamo norma. Evo nekoliko iznenađujućih stvari koje berlinski roditelji rade:

1. Ne forsiraju čitanje

U berlinskim vrtićima nema nikakvih akademskih očekivanja od djece. U stvari, nastavnici i ostali roditelji su me čak obeshrabrivali da naučim moju decu da čitaju. Rečeno mi je da je to nešto što djeca posebno uče ali tek kada krenu u školu. Vrtić je vreme za igru i razvoj društvenih veština. Međutim, čak i u prvom razredu, nema presije i prevelikih očekivanja. Sve teče lagano i opušteno. Čak je u školi predviđeno da djeca dva časa provedu napolju!

Ipak, ovaj opušteni pristup ne znači loše obrazovanje: prema procjeni iz 2012. od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, njemački 15-godišnjak je iznad međunarodnog prosjeka kada su u pitanju čitanje, matematika i nauka, dok za njima znatno zaostaju njihovi američki vršnjaci koji su pod većim pritiskom i od roditelja i od strane škole.

2. Podstiču djecu da se igraju sa vatrom

Normalna je stvar da djeca dobiju da rade projekat o požaru. I tada ih treba pustiti da pale svijeće, šibice i druge stvari. To je super, ali samo zato što sam i ja bila uključena u projekat mog djeteta.  I da, naravno da je ona jedino dijete kome nije dozvoljeno da samo pali vatromet u novogodišnjoj noći.


3. Puštaju djecu da idu skoro svuda sama

Većinom djeca idu sama u školu, ali idu sami i na sve obaveze koje imaju u okviru svog naselja. Neka čak i metro koriste. Njemački roditelji su zabrinuti zbog bezbijednosti, naravno, ali obično se fokusiraju na saobraćaj, a ne na otmicu.

Činjenice su izgleda da na strani njemaca. Otmice su i u SAD-u izuzetno rijetke. A kretanje djece bez roditeljskog nadzora je za njih veoma korisno, kažu stručnjaci.

4. Prave zabave pred polazak u školu

Berlinski roditelji su mi objasnili da oni slave tri velika dana, polazak u školu,  14. rođendan i vjenčanje. Tu su zabave neizostavne.  Zabava u školi pred prvi razred je veliki događaj i sve djeca je željno iščekuju. Obično je subotom i sva djeca dobijaju divne velike poklon pakete u kojima ima svega – od pribora preko slatkiša do ručnog sata. To je nešto čemu se djeca raduju godinama. Odmah nakon te zabave u školi, slavlje se nastavlja kod kuće, za prijatelje i rođake. Euforija ukazuje na to da je pred njima velika promjena u životu, ali treba i da ih motiviše na učenje.  Tinejđerska zabava za 14. rođendan također je velika svečanost, i obilježava simbolično drugu fazu djetinjstva i još jednu veliku promjenu u životu.

5. Puštaju djecu napolje svaki dan

Upravo prema njemačkoj izreci “ne postoji loše vrijeme, već samo neodgovarajuća odjeća.” Vrednost boravka napolju je važnija od svakog ružnog vremena. Koliko god da bude hladno i sivo u Berlinu, a zna da bude prilično i sivo i hladno, djeca idu napolje. I u vrtićima i kod kuće. Otud toliki broj parkova u tom gradu.

Trudim se da se opustim i prihvatim neke od njihovih običaja. Napravila sam jedan sasvim mali korak, pustila sam mog osmogodišnjaka na vrh penjalice. A onda sam jednog dana dozvolila da ode sam do pekare. To je samo niz stepenice i prva vrata lijevo. Bio je više nego ponosan kada se vratio sa kupljenim hljebom.

Nisam smjela da mu kažem da ga je njegova američka mama sve vrijeme gledala sa berlinskog balkona.

(svezabebe.ba/TIME.com)




srce2016
 
budi kum sos