fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Mnogi kažu da s godinama postajemo mudriji, ali neka vas to ne zavara – neke stvari djeca znaju mnogo bolje od nas. Evo šta treba da naučimo od njih.

1. Mališani otvoreno govore o svojim potrebama, jasno i glasno, i uopšte ih ne zanima da li je u prostoriji vaš šef ili komšinica. Ako im se kaki, to će vam i saopštiti, bez ustezanja. OK, mi smo odrasli i znamo da nije pristojno baš o tome govoriti pred drugima, ali bi o mnogim drugim svojim potrebama trebalo da govorimo mnogo otvorenije i svima bi bilo lakše.

2. Djeca se ne opterećuju time šta se desilo juče ili prije pet sati. Oni uživaju u trenutku, zaista se posvećuju onome što rade, odnosno čime se igraju. Ne bi bilo loše kada bismo svi malo više pažnje posvetili sadašnjosti, umjesto prošlosti, zar ne?

3. Raduju se malim stvarima, što mi često zaboravljamo. Znate taj neprocjenjivi osmijeh kada im kupite omiljeni slatkiš ili novu igračku? I, što je još važnije, ne raduju se samo materijalnim stvarima. Djeca su neopisivo sretna kada ih mama ili tata pomiluju, upute im lijepu reč, poljube ih, pokažu im ljubav na bilo koji način. Šta je vas posljednji put tako obradovalo?

4. Još jedna prednost mališana je što imaju velike snove i apsolutno ih ne zanima šta bilo ko ima o tome misli i kaže. Da, oni će se bez problema sat vremena pretvarati da su dinosaurusi samo zato što ih to čini sretnima.


5. Iako mnoge nervira kada djeca vrište jer nečim nisu zadovoljna, i vi biste se sigurno bolje osjećali kada biste ponekad bijes, nezadovoljstvo, tugu izbacili iz sebe. Potpuno je pogrešno misliti da odrasli ljudi uvijek moraju da budu smireni. Ozbiljno, pokažite emocije, kakve god da su.

6. Iskreni su. Dječija iskrenost ponekad može da djeluje surovo, ali to je – iskrenost. Možda vam nije po volji kada vam djeca kažu „ružne su ti te cipele“, ali ovaj svijet bi sigurno bio mnogo ljepše mesto kada bismo jedni drugima manje „mazali oči“.

7. Ne gube vrijeme na stvari koje ih ne čine sretnim. Znamo, odrasle osobe imaju obaveze koje moraju da obave bez obzira na to što im se to ne dopada, ali barem u situacijama kada možete da birate, ostavite sve što vas ne čini sretnim – loša veza, podmukli „prijatelji“…

8. Ne zanima ih tuđe mišljenje, a ne bi trebalo ni vas, ako želite da budete sretni. Svijetu se ne može ugoditi, zato živite onako kako želite jer je to ipak samo VAŠ život.

Osvrnite se na djecu, svašta možete da naučite od njih!

(svezabebe.ba/Detinjarije.com)
srce2016
 
budi kum sos