fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Sve više žena odlučuje se progutati posteljicu nakon poroda. Jedu je sirovu, kuhanu, umiješanu u napitak ili sušenu i stavljenu u kapsule, kako bi spriječile ili smanjile negativne posljedice poroda.

Buduće majke moraju donijeti mnogo odluka: gdje će roditi, kako će nazvati dijete, hoće li tražiti epiduralnu... U zadnje vrijeme postavlja se i ovo pitanje: treba li majka nakon poroda pojesti svoju posteljicu? Zvuči grozno, ali taj je trend u porastu, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posteljicu možete osušiti i staviti u kapsule, na naglo je popržiti, napraviti sendvič ili čak pojesti sirovu u rađaonici. Na internetu se mogu čak naći i brojni recepti i kulinarske upute za pripremu posteljice na različite načine.

Posteljica je organ koji nastaje u trudnoći

Čin jedenja posteljice nakon porođaja zove se placentofagija. Radi se o postupku u kojem majka pojede posteljicu, tekućinu i tkivo koji se porode neposredno nakon poroda djeteta. Posteljica je organ koji se stvara u trudnoći odmah nakon začeća i omogućuje djetetu razvoj i život u maternici.

"Uloga posteljice je iznimno važna – ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija; predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke", objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

U toku poroda 3. porodno doba naziva se posteljično (placentarno) doba, jer je to razdoblje nakon porođaja djeteta unutar kojeg se porađa posteljica.

"Nakon njezinog poroda liječnik pregledava posteljicu da vidi  je li čitava, a ako je defektna mora se učiniti manualni zahvat odstranjivanja zaostalih dijelova posteljice u intravenskoj anesteziji kako bi se spriječile daljnje komplikacije ovakve situacije. Nakon poroda posteljica više nema svoju funkciju, a čini se da su pojedine skupine ili pojedinci svoju fascinaciju posteljicom i porodom pretvorile u placentofagiju", kaže ginekologinja.

Novi 'hir' u svijetu

Kod životinja su dokazane prednosti jedenja posteljice, pogotovo kod ženke psa.

"U većine sisavaca, majka pregrize pupkovinu i pojede posteljicu što dodatno utječe na smanjenje krvarenja nakon porođaja, a i na neki način u divljini tako 'skriva dokaze' kako bi zaštitila svoje mlade", potvrdila je Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja.

Načini na koji ju žene mogu jesti je da je umiješaju u napitak ili sušenu i stavljenu u kapsule u obliku praha. Gutanje tablete s osušenom posteljicom lakše je ako su gadljive i ne žele dirati (ili pojesti) sirovo tkivo.

Zbog čega je došlo do tog fenomena?

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman objasnila je kako mlade majke vjeruju da jedenjem posteljice mogu spriječiti ili smanjiti negativne posljedice poroda poput poslijeporođajne depresije, nedostatka mlijeka ili kako bi "ljekovito posteljično tkivo" protektivno djelovalo na njihovo buduće zdravlje u cijelosti.

Poznate mame koje su javno priznale da su pojele svoju posteljicu, zasigurno su doprinijele tom trendu. Kourtney Kardashian izjavila je da joj je uzimanje pilula napravljenih od posteljice promijenilo život. Poznata glumica Alicia Silverstone kaže da su pilule imale tako intezivan utjecaj na njeno raspoloženje da ih je njezin suprug počeo nazivati "sretnim pilulama".

Malo je istraživanja o jedenju posteljice. Većina žena koje žele ili očekuju da će se bolje osjećati, i osjećaju se tako. Ali to može biti samo placebo učinak. Većinom se to temelji na osobnom iskustvu, a ne znanstvenim dokazima.

"Izbor svake žene je hoće li se odlučiti na jedenje ili ne. Jedini problem je u tome što se dosta istraživanja navodi kao dokaz za prednosti placentofagije, a dokaza jednostavno nema", kaže Cynthia Coyle, klinička psihologinja na američkom Sveučilištu Northwestern.

Ima li dokazanih dobrobiti?

Nema nijednog znanstveno utemeljenog dokaza da placentofagija kod ljudi terapijski djeluje u liječenju nekih bolesti niti da poboljšava stanje babinjače (žene nakon poroda) u smislu smanjivanja postporođajnih tegoba i simptoma, potvrdila je ginekologinja Senka Sabolović Rudman. S druge strane, jedenje sirove ili sveže posteljice, može prouzročiti infekcije. Ona može sadržavati toksične mikroorganizme i štetne tvari filtrirane iz krvi ili čak imunološke čimbenike s nepovoljnim djelovanjem na zdravlje majke.

Postoje dokazane dobrobiti placentofagije kod životinjskih sisavaca, no nije dokazana korist placentofagije kod ljudske vrste. Isto tako, u svijetu je trend nepresijecanja pupkovine, odnosno neodvajanja od posteljice nakon porođaja. Moguće je da se pupkovina nikada ne stegne i reže već ostane kao spojnica placente i djeteta dok se prirodno ne odvoji. To se naziva 'Lotus Birth'. Ništa od navedenoga u Hrvatskoj još nije uobičajena praksa", pojasnila je Barbara Finderle.

Kako još nema dokaza o učinku placentofagije na zdravlje ljudi, ni pozitivnih ni negativnih, a jedenje nije niti zabranjeno niti preporučeno, na svakoj je budućoj majci da sama odluči. Placentofagija je zasad stvar osobnog stava i ukusa.

(svezabebe.ba/Klokanica.hr)
srce2016
 
budi kum sos