fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Zaposlene majke rade više od ostalih društvenih skupina, a to je dokazalo i istraživanje koje je provela američka stranica salary.com. A plata? Nula KM. Za razliku od ostalih ljudi koji nakon odrađenih 40 sati sedmično mogu malo odmoriti, zaposlene majke provedu dodatnih 55,9 sati na ‘drugom’ odnosno prvom poslu: kod kuće. Iako sve češće u kućanstvu pomažu i očevi, većina obaveza ipak ostaje na majkama.

Kuharica

Ne samo da su odgovorne da njihova porodica zdravo jede, nego još i pamte kome treba skinuti koricu, ko ne voli grožđice i tko je alergičan na gluten. Profesionalni kuhari za svoje delicije dobiju dobru platu – mama dobije ostatke hrane i prljavo suđe.

Psiholog

Baš poput psihologa, mama pomaže svojoj djeci da izgrade samopouzdanje, uče iz svojih pogrešaka i nauče se nositi s razočaranjem. Jedina razlika je što mame za to ne dobiju platu.


Pranje i peglanje

Sortiranje, pranje, sušenje, peglanje. Pretraživanje džepova prije ubacivanja u perilicu i oprez prilikom odabira omekšivača jer ne mirišu svi fino samo su dodatni napor. Plata? Nula KM.

Osobna asistentica

Plaćanje računa, komunikacija s učiteljima i trenerima, organizacija vannastavnih aktivnosti, prijevoza, proslava rođendana i tako dalje – besplatno. Mama također zna i gdje što stoji i gdje su izgubljeni ključevi.

Čistačica

Jedan od najprljavijih poslova je čišćenje. Najgore od svega, to je posao bez kraja: uvijek je nešto prljavo i uvijek nešto treba pospremiti. Profesionalne čistačice za skupljanje prljavih čarapa po podu dobiju novac, ali ne i majke.


Vozačica

Dok profesionalni vozači vožnjom zarađuju novac, majke ga svakim kilometrom troše na gorivo. Posao im dodatno otežava stvaranje reda u automobilu, briga oko stvari koje treba ponijeti i odabir muzike.

Odgajateljica

Baš poput teta u vrtiću, mame su odgovorne za društveni i obrazovni napredak svoje djece. Jedina razlika je u tome što posao mame traje 24 sata dnevno sedam dana u sedmici, uključujući vikende, praznike, godišnje odmore i bolovanje.

(svezabebe.ba/Net.hr)




srce2016
 
budi kum sos