fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Onog trenutka kad shvatite da čekate dijete, život vam se počne nepovratno mijenjati. Ta promjena postane sve očitija rođenjem djeteta koje će vas provesti kroz najnapornije, ali i najljepše putovanje u životu – roditeljstvo.

A uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatit ćete i koliko je toga podnijela vaša majka, te ćete napokon i sami iskusiti neke stvari koje vam ona sama, vjerojatno, nije nikad rekla.

Rasplakali ste je… puno puta!

Plakala je kad je otkrila da je trudna s vama. Plakala je dok vas je rađala. Plakala je prvi put kad vas je držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i zato jer vas toliko voli. Ona je cijelo vrijeme s vama proživljavala svaku vašu sreću i tugu, bili vi toga svjesni ili ne.

Ona je željela taj posljednji komad torte

No kad je vidjela kako ga vi gledate (iako je vama bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije ga mogla uzeti. Znala je da će biti puno sretnija ako vaš mali trbuščić bude pun, a ne njezin.

Boljelo je

Kad ste je vukli za kosu, kad ste je grebali noktićima koje niste željeli odrezati, kad ste je grizli dok vas je dojila, kad ste je lupali u rebra još dok ste bili u trbuhu, kad ste natjerali njezino tijelo da se grči u agoniji dok vas je rađala svaki put je boljelo.

Uvijek se bojala

Od trenutka kad vas je začela, činila je sve što je u njezinoj moći da vas zaštiti. Ona je postala vaša mama medvjedica. Ona nije željela dati nikome da vas drži (iako je popustila), da vas slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad ste napravili prve korake. Kad ste počeli izlaziti, ostajala je budna da vas dočeka (čak i ako se pravila da spava), i dizala se rano kako bi vas budila za školu. Sa svakim ogrebanim koljenom bila je uz vas i bila je spremna riješiti vas svakog ružnog sna.

Ona zna da nije savršena

Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je riječ o vama. Željela je biti savršena mama, ne učiniti ništa krivo, no, budući da je samo čovjek, griješila je. I vjerojatno si još danas pokušava oprostiti neke od tih pogrešaka. Voljela bi da se može vratiti u prošlost i ispraviti neke stvari, no ne može, pa budite blagi prema njoj jer je učinila najbolje što je tad znala.

Gledala vas je dok spavate

Bilo je noći kad je bila budna do tri ujutro, moleći se da napokon zaspete. Jedva je držala otvorene oči dok vam je pjevušila i molila vas je da napokon zaspete. Tad, kad ste napokon zaspali, legla bi pored vas i na tren bi je napustio umor kad bi vidjela vaše anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

Nosila vas je dulje od devet mjeseci

Jer ste je vi trebali. Tako da je to i učinila. Naučila vas je držati u naručju dok kuha, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla zaspati. Bila bi umorna, boljela bi je leđa, no držala bi vas jer ste vi željeli biti uz nju. Mazila vas je, voljela, ljubila i igrala se s vama. A vi ste bili sigurni i voljeni u njezinim rukama.

Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali

Nije bilo tužnijeg zvuka od onog vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njezinoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla zaustaviti vaše suze, srce joj bi se slomilo u milijun sitnih komadića.

Stavljala vas je na prvo mjesto

Mogla je izdržati bez hrane, tuširanja i sna. Uvijek je vaše potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi cijeli dan kako bi se brinula za vas, i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. No sljedeći dan bi se probudila i ponovila sve ispočetka, jer ste joj vi toliko značili.

Sve bi ponovila

Biti majka je jedan od najtežih poslova na svijetu, te će vas ponekad dovesti do ruba snaga i živaca. Plačete, boli vas, trudite se, ne uspijevate, radite i učite. Ali uz to iskusite i više sreće nego što ste mislili da je moguće i osjećate da će vam ponekad srce puknuti od silne ljubavi. Unatoč boli, tuzi, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila, jer ste vi to zavrijedili. Tako da sljedeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite. Vjerujte, to je nešto što joj ne možete reći previše puta.

(svezabebe.ba/Huffington Post)




srce2016
 
budi kum sos