fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

"Slobodarađanju" je regionalna inicijativa koju je pokrenula grupa aktivistkinja i organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana. Cilj inicijative je skrenuti pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao ukazati na neophodnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.

Dugoročni cilj ove inicijative je pretvaranje porodilišta u prijatelje majki, po preporukama Međunarodnog porođajnog pokreta Majka i dijete. U okviru 8 dana akcije, od 1. do 8. marta, organizacije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, organizuju različite događaje koji se bave ovom tematikom, ali i brojne druge aktivnosti fokusirane na prava žena za vrijeme porođaja.

Jedna od prvih aktivnosti je objavljivanje rezultata istog istraživanja koje je svaka organizacija sprovela u svojoj zemlji, gdje de javnost po prvi put imati priliku da uporedi rezultate i ustanovi razlike između zemalja koje su učestvovale.

Sama činjenica da su se žene iz ovih zemalja u samo nekoliko nedjelja mobilizovale, organizovale i osmislile kampanju na potpuno volonterskoj osnovi, govori dovoljno o tome da tretman žena ni u jednoj od zemalja nije na zadovoljavajućem nivou i da svuda ima prostora za napredak. Vjerujemo da je ova zajednička inicijava samo prvi korak ka tom napretku, kao i da ujedinjene žene zaista mogu da pomjere granice i zajednički riješe probleme.

Anketu je popunilo ukupno 1700 žena iz Bosne i Hercegovine (700 iz Repubilke Srpske, 1000 iz Federacije BiH). U Federaciji BiH, više od polovine odgovora je došlo od žena koje su se porodile u Kantonu Sarajevo.

U nastavku donosimo ključne brojke o iskustvima žena prilikom porođaja:

- 57% žena je došlo u porodilište s pratnjom, međutim vedini pratilaca, odnosno 84% njih nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu

- 44% žena se osjedalo potpuno uplašeno tokom porođaja

- 63% žena tvrdi da ih osoblje nije informisalo o postupcima koje obavljaju nad njima -

- 67% žena je moralo ležati u toku porođaja, dakle, nije moglo zauzeti položaj koji im je najviše odgovarao

- 60% žena tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja

- 58% tvrdi da je vrijeme za porođaj bilo ograničeno (11% kaže da nije, 18% ne zna)


- 80% tvrdi da im se zdravstveno osoblje nije predstavilo

- 57% žena tvrdi da njihov porod nije bio onakav kakvim su očekivale da će biti, 28% ga je doživjelo u skladu sa očekivanjima, dok 14% nema stav o tome.

- 65% ih smatra da nije imalo kontrolu nad tokom poroda

- 66% žena je imalo potrebu za bliskom osobom tokom porođaja, a što bi im pomoglo da se osjedaju sigurnije i opuštenije

- 68% tvrdi da nije u porodilištu dobilo korisne i praktične informacije o budućoj njezi bebe.


Organizatori ove akcije u BiH su:

Federacija BiH

MAGNA (www.magna.ba) je nezavisno, neprofitno, nestranačko udruženje za podršku i edukaciju žena čiji je cilj zaštita i jačanje prava žena, naročito trudnica i porodilja, kroz podršku, edukaciju i povezivanje.

Centar za majku i dijete “Fenix” (www.centar-fenix.com, www.bhmama.org) pruža sveobuhvatnu stručnu pomoć i podršku porodicama za vrijeme trudnode, porođaja i prvim godinama života bebe, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života, jačanja samopouzdanja i vlastite odgovornosti.

PrirodanPorod (www.prirodanporod.com) je portal čiji su glavni ciljevi edukacija žena i povedanje svijesti: 1) o porodu – kao fiziološkom procesu koje u slučaju normalnih okolnosti ne zahtijeva rutinske medicinske intervencije; 2) o aktivnoj ulozi žene u porodu.

Republika Srpska

DRIP - djeca, roditelji i porodilje predstavlja grupu zainteresovanih građana i građanki koja se, između ostalog, bavi reproduktivnim pravima i zdravljem žena u Banjaluci, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini.

Iskustvo porođaja u Banjaluci - FB stranica na kojoj se po prvi put u BiH kontinuirano govori o lošim uslovima u porodilištima, a cilj je da se skupljaju iskustva žena iz porodilišta i tako ukaže na ozbiljne probleme u sistemu zdravstvene zaštite.

***
U toku je akcija u kojoj vas pozivamo da podijelite svoja stvarna iskustva sa poroda, bez obzira da li su ona pozitivna ili negativna. Ako želite učestvovati, više informacija na sljedećem linku.

Fotografije: brittanygphotography.com uz obradu Mati.rs




srce2016
 
budi kum sos