fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dojenje-carskirez

Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji s Udruženjem za unapređenje dojenja Sarajevo i Zavodom za javno zdravstvo KS obilježit će ovu sedmicu aktivnostima koje počinju 1. oktobra ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu. 

Ovogodišnja Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. oktobra pod sloganom “Dojenje- dobitak za cijeli život”.

Međunarodna sedmica dojenja 2014. godine posvećena je procjeni ostvarivanja Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica UN-a sa ciljem praćenja napretka u borbi protiv siromaštva.

Dojenje i ishrana djece Federaciji BIH 

Dojenačka smrtnost (dijete do prvog rođendana) je 7,5 na 1000 živorođenih, što je više od Evropskog prosjeka za 0,5%, dok je istovremno stopa živorođenih u našoj zemlji manja za 3,5%. Prošle godine (2013) se kao peti vodeći uzrok smrti dojenčadi u FBiH pojavljuju endokrina i metabolička oboljenja sa poremećajima u ishrani. Stopa smrtnosti djece uzrasta do pet godina u 2013. godini je iznosila 8,6/1.000 živorođenih i bilježi trend porasta u odnosu na prethodne dvije godine. 

U Federaciji BiH je 2% mršave tj. pothranjene djece mlađe od 5 godina (težina u odnosu na visinu). Stanje uhranjenosti najlošije je u uzrasnoj grupi djece do prvog rođendana. S druge strane, alarmantan je procenat  djece uzrasta 0-5 godina koja su prekomjerno teška i gojazna, a kojih je u FBIH u 2013 g. bilo 17,7%. Najlošija je situacija u dobnoj grupi djece 1-2 godine, gdje je gotovo svako treće dijete prekomjerno uhranjeno (26.9%). U dobnoj skupini od 12-15 mjeseci tek je 13.2% djece još uvijek dojeno, i ovaj udio ima znatnu tendenciju opadanja. 

U 2013. godini zabilježen je pad stope isključivo dojene djece u odnosu na 2008. godinu, a zabilježeno je i da djeca u ruralnim dijelovima FBIH više i češće isključivo doje, za razliku od djece koja žive u gradovima (19:15%). 

bebamama

Iako je u našoj zemlji visoko razvijena zdravstvena zaštita trudnica, te je skoro svaki porod urađen uz stručnu pomoć zdravstvenog radnika/ce.  I, mada nema slučajeva umiranja žena-porodilja na porodima, pored  provođenja certificiranja bolnica u bolnice prijatelja beba (baby friendly hospitals), kojim se poboljšavaju uslovi za majke i novorođenčad, tek je polovina (51.5%) novorođene djece podojena u roku od jednog sata nakon rođenja, dok veliki broj novorođenčadi u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje dojiti tek dan nakon rođenja (87.3%). 

Uz promociju i podršku dojenja kod trudnica i porodilja, kao i poticanje osnivanja grupa za potporu dojenja nakon izlaska iz bolnice, u sklopu Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) u FBiH krajem 2013. godine intenzivirana aktivnost akreditacije bolnica u „Bolnice prijatelje beba” koja se obavlja u saradnji sa UNICEF-om, i u sklopu koje se radi na poboljšanju prostornih, kadrovskih i organizacionih standarda. 

Obzirom na nezadovoljavajuće stanje vezano za stanje uhranjenosti i prehrambene navike djece, 2013. godine donesena je Politika za unaprijeđenje ishrane djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, iz koje su proizašle Smjernice o zdravoj ishrani djece uzrasta 0-3 godine Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Smjernice za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta koje su donesene od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Također je pokrenut zajednički intersektorski program „Zdravo jedi, zdravo rasti”u vrtićima na području naše zemlje, kroz saradnju Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Unicefa,  a kroz koji se promovira i podržava dojenje u sistemu odgojno obrazovnih ustanova na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo FBiH




srce2016
 
budi kum sos