fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

ju-djeca-sarajeva

Od 1. septembra u vrtiće JU Djeca Sarajeva krenulo je 2.800 djece, koliko ih je i upisano u novu školsku godinu. Više od polovine su stari korisnici, dok su ostali po prvi put krenuli u ovu ustanovu. Nažalost, mjesta za svu zainteresovanu djecu nije bilo, pa se na listi čekanja trenutno nalazi oko 200 mališana.

Popunjavanje mjesta 

Mirjana Jovanović - Halilović, direktorica JU Djeca Sarajeva, kaže da u vrtićima više nema slobodnih mjesta, a djeca sa liste čekanja će se upisivati u slučaju ispisa nekog djeteta. 

- Ni u jednom našem vrtiću više nema slobodnih mjesta, tako da ćemo paralelno kada neko od roditelja bude vršio ispis djeteta, popunjavati ta mjesta sa liste čekanja. Također, još ima roditelja koji nisu potpisali ugovor o korištenju naših usluga zbog godišnjih odmora i ukoliko to ne učine do kraja ovog mjeseca, to dijete ćemo tretirati kao dijete koje je odustalo i samim tim dati prioritet onima koju su ostali na listi čekanja. Ova lista se, dakle, svakodnevno ažurira, a roditelji i mimo redovnog i vanrednog upisnog roka mogu kad god žele predavati zahtjeve za upis u naše vrtiće, kazala je Halilović - Jovanović. 

Sve ovo, navodi direktorica Halilović - Jovanović, pokazuje da kod roditelja vlada veliko interesovanje za upis djece u predškolske ustanove. Sama ustanova pozitivno je djelovala na svijest roditelja o značaju predškolskog odgoja i kada su to postigli, ističe direktorica, suočavaju se sa problemom nedostatka prostora, kao i potrebnog kadra za rad. 

obnovljena-pcelica

Na društvenoj margini 

- Mi smo pozitivno djelovali na roditelje da shvate da djecu treba upisati u vrtić, ali smo se onda suočili sa poteškoćama jer nemamo ni prostornih ni kadrovskih kapaciteta da svu djecu koja bi željela ići u vrtić primimo u našu ustanovu. Mislim da bi svakom djetetu trebalo biti omogućeno da pohađa vrtić, ali u sve to se trebaju uključiti nadležni i obezbijediti uslove za neometan rad vrtića. Ovo bi trebala biti briga svih odgovornih u lancu nadležnosti, međutim, danas je ova djelatnost još na društvenoj margini. Malo se ulaže u vrtiće, a potrebe su zaista velike. Mi smo upravo obnovili vrtić Pčelica na Kovačima, koji je godinama bio neuslovan za boravak djece. Sanacija je koštala skoro 130.000 KM, Općina Stari Grad je dala 20.000 KM, a sve ostalo smo mi obezbijedili. Dakle, mi smo obnovili ovaj objekt i to nauštrb svih drugih vrtića. Kantona nigdje nije bilo u ovoj priči, naglasila je Jovanović - Halilović.

Izvor: Oslobođenje.ba




srce2016
 
budi kum sos