fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sekcija podljedice

Piše: Selma Sakić (klokanica.24sata.hr)

Nakon carskog reza mnoge mame osjećaju krivnju, ali im i bližnji znaju postavljati pitanja koja ne žele čuti.

Laura Lifshitz je mama, ali i žena koja je imala carski rez, a zbog svog iskustva s okolinom napisala je kako se mame osjećaju u toj situaciji i što ne žele čuti.

“Imala sam carski rez. Ne svojim izborom, ali nakon četiri sata tiskanja, beba je zaglavila. Uzela sam odmor i krenula ponovno. Pet sati kasnije? Beba nije izlazila van. Tako sam završila na carskom rezu. Osjećala se jako čudno dok sam tako ležala”, napisala je Laura na početku.

Zatim je opisala koliko joj je bilo teško i koji komentari iz njezine okoline su je zaboljeli. Ovih nekoliko stvari, kao žena koja je prošla carski rez, kaže da bi voljela da ih nikad nije čula:

“BAREM JE TVOJA VAGINA NETAKNUTA”

Očigledno je to nagrada za veliku operaciju. Nisam imala prirodni porod, ali zato je moja vagina dobro. Rečenica koju sam čula: “Barem tvoja vagina nije u lošem stanju”, uglavnom su šaptale žene koje nisu roditelji. Kao da mi mame poslije poroda pričamo samo o vagini i njezinim osjećajima.

“MOGLA SI IMATI PRIRODNI POROD”

Naravno, sigurno je određeni broj žena mogao imati prirodni porod i svi smo svjesni porasta broja carskog reza, ali ja nisam imala izbor jer bi prirodni porod mogao naštetiti mom djetetu. Ponekad, makar ne toliko često koliko se čini, carski rez je nužan. Voljela bih da sam “izgurala van” svoju bebu, ali nisam, nakon puno truda i tiskanja. Da se našalim, moja velika nagrada je lijepa vagina.

Foto: Helen Carmina Photography / Facebook

“SAD MOŽEŠ IMATI PRIRODNI POROD”

Pogrešno. Nije istina. Ne može svaka žena nakon carskog reza ići na prirodni porod, ali postoje žene koje su to uspješno prošle. Nemojte nam govoriti što bismo mi trebale i da bismo trebali probati idući put, osim ako to ne kaže naš ginekolog.

“RODILA SI LAKŠIM PUTEM”

Jako duhovito. Velika operacija nije jednostavniji put. Kad vam netko miče organe u vašem tijelu nije lako. Nakon toga hodate kao da ste starica od osamdeset godina. Više bih voljela da sam imala vaginalni porod i osjetila kako moje dijete izlazi van, nego sve ovo što sam osjetila. Bilo bi to lijepo, ali nije se dogodilo meni. Znate što? Sve je u redu. Moje dijete je ovdje i dobro je (to uključuje i mene).

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu su stavovi mame koja je autorica teksta i ne odražavaju stavove portala svezabebe.ba.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos