fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Donosimo vam odlične savjete kako prirodno možete potaknuti proizvodnju mlijeka, kako možete sebi pomoći ako dođe do mastitisa i kako tretirati oštećene bradavice.

Dojenje izgleda tako jednostavno i prirodno, često ne ide "glatko", pogotovo u početku. Ponekad se javlja manjak ili višak mlijeka, ragade na bradavicama, mastitis, upale te druge poteškoće. No isplati se potruditi. A priroda je i ovdje ponudila brojna rješenja - u obliku čaja, obloga, melema i druge načine na koji mame mogu što lakše prebroditi tegobe i nastaviti s dojenjem.

1. Nedovoljno mlijeka

Na samom početku dojenja, javlja se prvo mlijeko, kolostrum. Njega je manje, prozirno je, žućkaste boje, te ima vrlo važnu zaštitnu ulogu - daje aktivna antitijela djetetu.U tom periodu dijete vrlo često traži dojku, pa neke mame mogu pomisliti da nemaju dovoljno mlijeka jer je dijete "stalno gladno".

No, to nije istina, ritam se tek mora uskladiti, i nakon nekoliko dana ili sedmica dolazi pravo, zrelo mlijeko koje ima veću hranjivost. Majka, iscrpljena od poroda i brigom za novog člana, ponekad može primijetiti da zaista nema dovoljno mlijeka za malog "gladuša". Mješavina piskavice, komorača, anisa, koprive, bazge, melise i drugih ljekovitih biljaka potaknut će stvaranje mlijeka na prirodan način.

Grčka piskavica djeluje kao prirodan oksitocin koji ima glavnu ulogu za otpuštanje mlijeka. Bogata je esencijalnim masnim kiselinama, fitoestrogenima i saponinima koji utječu na povećanje žljezdanog tkiva dojke i veću proizvodnju mlijeka. Tradicionalno se koristi već stoljećima.

Anis sa svojim estrogenima, koji stimuliraju otpuštanje prolaktina, ima galaktogeno djelovanje, tj. povećava proizvodnju mlijeka, dok komorač pomaže pri procesu otpuštanja mlijeka.

Ako beba ima grčeve, komorač i anis će djelovati umirujuće kroz majčino mlijeko. Kopriva i bazga djeluju kao biljni tonici za jačanje otpornosti majke, brži oporavak i borbu protiv anemije, a uz to povoljno djeluju na stvaranje mlijeka. Melisa i kamilica djeluju protiv napetosti i nervoze, te blagotvorno na probavni sustav.


Čajna mješavina „Dok mama čaj pije, dojenče gladno nije“

Sastojci: Grčka piskavica (Foenugraeci semen) 20 g, Anis (Anisi fructus) 20 g, Komorač (Foeniculi fructus) 20 g, Kopriva (Urticae herba) 20 g, Bazga (Sambuci flos) 20 g, Matičnjak (Melissae folium) 20 g, Kamilica (Matricariae flos) 20 g.

Priprema: Stavite biljke u hladnu vodu, tako da i tvrdi dijelovi biljaka otpuste svoje ljekovite tvari (kore, plodovi, sjeme, korijenje). Dvije ravno punjene jušne žlice mješavine čaja stavite u litru hladne vode. Zagrijte čaj i kad zavrije, ostavite neka kuha na laganoj vatri 1 minutu. Ugasite potom plamenik i ostavite poklopljeno 5-10 minuta. Čaj potom procijedite i popijte tokom dana.

Ova čajna mješavina vrlo brzo i uspješno poboljšava laktaciju kod majki. Kad se laktacija uspostavi, doza čaja se obavezno mora smanjiti ili prekinuti.

Možete je opet uzeti po potrebi -  kod smanjenog izlučivanja mlijeka koje se javlja kod skokova u rastu, stresu, bolesti i u drugim situacijama kada osjetite da imate manjak mlijeka.

Napomena: ovaj čaj nije za trudnice, nego isključivo za dojilje.

2. Mastitis

Ponekad beba ne iskoristi sve mlijeko ili ono lako ne prolazi kroz začepljene kanaliće, može ostati zarobljeno u dojci te izazvati nabreklost, toplinu, bol, ali i upalu zvanu mastitis. Muku po mastitisu isprobala je zacijelo svaka dojilja. Evo nekoliko rješenja za olakšanje ove strašne boli.

Oblozi od kupusa pokazali su se veoma djelotvorni, ako simptome odmah ozbiljno shvatite. List kupusa lagano zgnječite (da pusti sok) valjkom za tijesto, i koristite kao oblog između dva dojenja. Ono će smanjiti upalu, toplinu i nabreklost.

Isto tako mogu pomoći oblozi od čaja melise, komorača ili mažurana. Ručnik namočite mlakim čajem od ovih biljaka i nanesite na bolno područje.

U svakom slučaju, vrlo je važno nastaviti s dojenjem i pobrinuti se da beba potpuno isprazni dojke, iako se majke zbog bolova plaše nastavka dojenja. Kako bi razbili kvržice i pomogli odčepiti kanaliće, grudi lagano masirajte nevenovim uljem.

3. Oštećene i bolne bradavice

Ubrzo nakon poroda, vrlo čest problem su oštećene bradavice (ragade). To može biti vrlo neugodno i učiniti dojenje bolnim. Uzrok je nepravilan položaj djeteta koje treba obuhvatiti cijelu aureolu oko bradavice.

Idealno i priručno rješenje za to je da par kapi svog mlijeka ostavite da se osuši na bradavicama između dva dojenja. Pomoći  vam može i nevenovo ulje. Za izbor vam može poslužiti i ekstra djevičansko kokosovo ulje, koje će pomoći njezi i zacjeljivanju bradavica, ublažavanju boli i prirodnoj dezinfekciji tog osjetljivog područja. Ujedno, zaštitit će bebu od gljivica, virusa i bakterija u ustima.

Kod jačih ragada, napravite čajnu kupku od hrastove kore i korijena bijelog sljeza. Tanin iz hrasta i sluz iz sljeza pridonijet će bržem zacjeljivanju. Kupkom možete ispirati bolne bradavice ili namočiti blazinicu vate te je držati kao oblog.

Ne odustajte od dojenja, iako je ponekad teško i traži velike žrtve. Iskoristite prirodna rješenja koje će vam pomoći da ovaj važni dio majčinstva prođete s osmjehom na licu, zadovoljne i opuštene.

(svezabebe.ba/Maja Žalac, fitoterapeut - Alternativa za Vas)