fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

kangaroo-care

Nakon porođaja, za majku i bebu nema ništa ljepše od prvog dodira, poljupca i zagrljaja. Međutim, većina bolnica širom svijeta ne stavlja naglasak na taj prvi kontakt između majke i bebe, razdvajaju bebu odmah nakon rođenja radi potrebih mjerenja, kupanja i pregleda, ne uzimajući u obzir kakav efekat to ima na tek rođenu bebicu.

Zbog toga se posljednjih godina u svijetu razvila posebna metoda njege beba pod nazivom Kangaroo care (kengurska njega) koja podrazumijeva stavljanje bebe majci na prsa odmah po rođenju te kontinuirani boravak sa majkom nakon poroda u njenom zagrljaju. Ova metoda je svoj naziv dobila po tome što imitira način na koji majke kenguri nose svoje mladunce.

Kangaroo care pomaže prijevremeno rođenim bebama

Ova metoda se primjenjuje posebno kod prijevremeno rođenih beba a istraživanja su pokazala da je veliki broj prijevremeno rođenih beba preživio upravo zahvaljujući bliskom kontaktu sa majkom nakon rođenja. Bebe koje su bile pripijene uz svoju mamu noseći samo pelene i prekrivene dekicom ne samo da su preživjele već su i brzo napredovale od beba koje su bile odvojene od majke.

Za ove bebe je važno da se kangaroo care primjenjuje dva-tri sata svaki dan a za bebe rođene u terminu ne postoji vremensko ograničenje. Ljekari preporučuju primjenu ove metode do druge godine djetetovog života.

mitovi-zacece

Ogromne prednosti za mamu i bebu

Kangaroo care prvenstveno zbližava majku i bebu, beba se osjeća sigurnom nakon što je izašla iz utrobe svoje majke, njen srčani ritam se stabilizuje i lakše se privikava na novu okolinu.

Prednost je velika i za majke jer ovakva vrsta bliskosti lakše uspostavlja laktaciju a zanimljivo je da se temperatura majčinih grudi prilagođava bebi; ako je bebi vruće, temperatura grudi pada a ako joj je hladno, ona se povećava.

Pored toga, istraživanja su pokazala da bebe koje su prakticirale ovakav vid bliskosti sa majkama su imale lakšu socijalizaciju sa drugom djecom i lakše su se uklapale u novu sredinu.

Kangaroo care se preporučuje i očevima!

Pored bliskosti koje bebe upostavljaju sa mamom, kangaroo care omogućava bebama da se još lakše zbliže sa svojim očevima. Na taj način se mogu lakše umiriti i osjećati sigurnim a očevima daje samopouzdanje i sigurnost.