fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sedmica-dojenja-oktobar

I ove godine podržavamo Svjetsku sedmicu dojenja koja se širom svijeta i u BiH obilježava u oktobru (1. do 7. oktobar) 2014. Tema ovogodišnjeg obilježavanja jeste: Dojenje – pobjednički poen za život! koja odgovara na posljednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) ističući značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

Milenijumske ciljeve razvoja postavile su vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju na sveobuhvatan način do 2015. godine.

Dojenje obezbeđuje dobro zdravlje i pravilnu ishranu. Promovišući dojenje i pružajući podršku dojenju dajemo svoj značajan doprinos. U svakoj zajednici napredak se može dogoditi i održati. Da bi do njega došlo, moramo biti spremni, postaviti ciljeve, ujediniti snage i dejstvovati. Zaštita, promocija i podrška dojenju ... to je cilj vrijedan truda... i spašava živote!

dojenje-uae

Ciljevi za svjetsku sedmicu dojenja 2014:

1. Informisanje o milenijumskim ciljevima razvoja koji su usmjereni na važnost dojenja za novorođenčad i dojenčad i pravilnu ishranu male djece.

2. Prikazivanje napretka koji je postignut do sada i ključnih nedostataka u poboljšanju stope dojenja.

3. Skretanje pažnje na važnost povećanja akcija usmjerenih na zaštitu, promociju i podršku dojenju kao ključnu intevenciju u okviru MCR i poslije 2015. godine

4. Podsticanje interesovanja među mladim ljudima oba pola da uvide značaj dojenja u savremenom svijetu.

WABA Svjetska sedmica dojenja štiti, promoviše i podržava dojenje širom svijeta

Svjetska sedmica dojenja se organizuje pod okriljem Svjetske alijanse za dojenje (WABA). WABA je globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se bave zaštitom, promocijom i podrškom dojenju širom svijeta po principima "Innocenti Deklaracije", "Deset linkova za njegovanje budućnosti" i SZO/UNICEF "Globalne strategije za ishranu dojenčadi i male djece".

WABA sarađuje sa svim glavnim međunarodnim organizacijama koje se bave dojenjem: Academy for Breastfeeding Medicine (ABM), International Baby Food Action Network (IBFAN), International Lactation Consultant Association (ILCA), La Leche League International (LLLI) i Wellstart International (WI). WABA ima konsultativan status sa UNICEF-om i specijalni konsultativni status sa Economic and Social Council of the United Nations (ECOSOC).