fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dule porod

Dula je poziv, a žena koja ga obavlja pruža podršku majci tijekom trudnoće, na porođaju i u periodu neposredno nakon poroda. Idealno je da se dula i buduća majka upoznaju sredinom do pred kraj trudnoće, kako bi razmijenile dovoljno informacija i bolje se upoznale jedna s drugom. Dula u potpunosti upoznaje majčine želje i planove. U trenucima porođajnog procesa duća će podsjetiti majku na te želje, ostavljajući mjesta za sve promjene i nove odluke koje će majka eventualno donijeti, bezuslovno podržavajući majku koja rađa i porođajni put kojim je birala poći.

Često nas kontaktiraju majke koje su iskusile porođaj ranije i upravo radi toga uviđaju apsolutnu potrebu za osobom koja će biti tu svo vrijeme tijekom kontrakcija. Sjećajući se one jedne osobe koja je ponudila lijepu riječ, omogućila udobniji položaj ili samo dodala vodu, ushićene su idejom u kojoj je takva jedna osoba apsolutno cijelo vrijeme na raspolaganju i tu je iz samo jednog razloga: da učini proces porađanja što ugodnijim i mirnijim za majku. Radi naše smirenosti, vještina i istrajnosti, zovu nas ponekad i dobrim vilama porođaja.

Dule često pružaju podršku i budućim očevima, koji i sami prolaze kroz vlastite emocije i strahove i žele biti najbolja moguća podrška svojim partnericama u tim trenucima. Kombinacija partnera, koji svoju partnericu najbolje poznaje i dule, koja najbolje poznaje porođajni put, nebrojeno je puta urodila plodom i divnim pričama s porođaja zadovoljnih majki i u našoj zemlji. Očevi su samopouzdaniji i od početka se osjećaju uključenim i korisnim u procesu.

Kako dula pomaže?

U trudnoći i kad ste pred važnim odlukama za vaš porođaj, dula je vaš lični google medicine zasnovane na dokazima i procesa u trudnoći i porođaju. Ona nije medicinski radnik, tako da neće davati savjete šta da radite, koje lijekove da uzimate ili korake da preduzmete kod nekog izazova, ali će vam prezentirati smjernice relevantnih izvora, reći će vam šta medicina zasnovana na dokazima kaže za vašu situaciju i koja su moguća rješenja, održavajući vaš prostor sigurnim i podržavajući vas bez otklona. U prisustvu dule eliminiraju se neprovjerene informacije, rekla-kazala i nema usporedbe s drugim majkama. Postojite samo vi i vaša beba.

Vaša dula na raspolaganju vam je dvije sedmice pred očekivani termin poroda ili dvije sedmice nakon njega, odnosno do samog poroda. Dula je on-call, što znači da će na vaš poziv doći u roku od sat vremena na vašu adresu i biti uz vas dok ne odlučite da krenete u rodilište. Ukoliko joj je ulazak u rodilište omogućen, bit će s vama do nekoliko sati nakon poroda. Tijekom kontrakcija kod kuće, upotrijebit će vještine olakšavanja bolova, masaže, aromaterapiju, rebozo i slične tehnike obezboljavanja poroda, te predložiti položaje koji će vam olakšati određenu fazu porađanja. Dula će vas, ukoliko to želite, podsjetiti na vrijeme odlaska u rodilište.

Nakon poroda, dula će na zahtjev ostati uz majku i bebu, pomoći s uspostavljanjem dojenja i otići nakon što su majka i beba spremne za odmor i njezin odlazak.

Poslije dolaska kući, dula će posjetiti majku i novorođenče još jednom, kako bi se zaokružili dojmovi s porođaja, adresirali eventualni izazovi s dojenjem ili neki od brojnih izazova koji znaju nakon poroda izroniti u životu nove mame i bebe.

Jedan paket usluga dule uključuje prenatalnu posjetu, on-call pred porod, porod i postpartum posjetu. Naravno, te se usluge mogu prilagoditi željama i potrebama majke.

Dule se mogu kontaktirati putem FB stranice Lilium Dule. Trenutno imamo dule koje rade na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Gradiške i okolice.

Ukoliko se nalazite u mjestu koje ne obuhvaća ovo područje, javite nam se, jer je uvijek moguće da će jedna od naših dula biti u mogućnosti putovati u vaše mjesto.

Za portal svezabebe.ba piše

Dolores Radonić

DONA International doula

Porođajna edukatorica

Dancing for birth instruktorica

Die Trageschule savjetnica

Peer savjetnica za dojenje