fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

strahovi trudnoca

Perod trudnoće. U isto vrijeme nosi neslućenu radost, ali i strah. A razloga je puno. Pa krenimo redom.

Za početak važno je napomenuti da je strah dio onoga ko se plaši, ne dešava se mimo nas, zato je potrebno naći način suočiti se i prevladati ga, a ne pokušati ga se „riješiti“ jer je to nemoguće. Strah je primarna emocija, kao sreća, tuga, iznenađenje, ljutnja i gađenje. Samim tim izražavanje straha nije naučeno.

Strahovi u trudnoći mogu se javiti i kod žena koje su prvi put trudne, ali i kod drugorotki i zena u narednim trudnoćama. Te majke brinu kako će uskladiti život porodice sa još jednim djetetom npr.

Veoma je važno da trudnica bude svakog momenta svjesna da stvara novi život. To sa sobom nužno nosi i promjene raspoloženja uzrokovane hormonskim promjenama, na dalje promjena fizičkog izgleda, naročito kako trudnoća odmiče, ali i brojne misli i brige, poput zabrinutosti oko zdravlja bebe, da li će se roditi zdrava, hoće li sve biti ok i td.

Na početku trudnoće javlja se strah od pobačaja. On je intenzivan prvih tri mjeseca i obično oko dvanaeste sedmice nestaje. Tada i ljekar koji vodi trudnoću naglasi trudnici da je „kritičan“ period prošao i da odahne.

stres trudnoca

Kako trudnoća odmiče javljaju se i drugi strahovi. Strah za bebino zdravlje prisutan je cijelu trudnoću i on će i u periodu nakon poroda biti prisutan. Ovaj strah najlakše ćete umanjiti razgovorom sa svojim ljekarom. Pitajte sve sto Vas brine. Pripremite pitanja i kada budete na redovnoj kontroli neka to bude jedna od navika. Pravovremenim i stručnim odgovorima ljekar će Vas strah za bebino zdravlje „držati“ pod kontrolom.

Strah od poroda je takođe prisutan kod trudnica. Čak 1 od 7 žena pati od patološkog straha od poroda ili fobije od poroda, tzv. tokofobija.

Savjet je da se sa strahom od poroda nosite koristeći tzv. Tehniku vizualizacije. Što češće zamišljajte svoj porod kako sve teče u najboljem redu. Informišite se o fazama poroda, tako ćete znati kada šta treba ili ne treba da radite. Ako imate mogućnost posjećujte Vježbe za trudnice, učite tehnike disanja na porodu, tehnike relaksacije, nađite informacije o samom toku poroda, kako prepoznati prave kontrakcije i td. Vjerujte svom ljekaru i babicama i pomozite svom tijelu da donese na svijet Vašu najveću i najiskreniju ljubav. Ono što Vam se čini najprihvatljivije zamišljajte da radite dok se mentalno pripremate za porod.

U trudnoći se može javiti i strah od debljanja, sumnja u roditeljske sposobnosti, strah da ćemo naškoditi djetetu, strah od seksa u trudnoći, strah od carskog reza i td.

zdravlje bebe trudnoca

Pričajte o strahovima. Edukujte se. Razgovarajte često sa svojim partnerom. Razgovarajte sa bliskim osobama kako su one izlazile na kraj sa svojim strahovima i neizvjesnošću. Uradite sve što je u Vašoj moći i vjerujte. Često strahovi ostaju da nas plaše dok ih ne izgovorimo na glas ili ne podijelimo sa nekim.

Neka Vaša trudnoća bude divna, nastojte se maksimalno opustiti i uživati.

Svakog dana provodite i ovu vježbu: Stavite ruke na svoj stomak i milujte ga. Vaša beba osjetiće pokrete i maziti sa Vama. Njeni pokreti će Vam „reći“ da je sretna što je izabrala baš Vas da je rodite. Budite i Vi sretni i ponosi što ćete biti najbolja majka baš tom djetetu. Najposebnijem na svijetu. Vašem.

Za portal svezabebe.ba piše Belma Šoljanin,

dipl.psihologinja, radi u savjetovalištu Udruženja trudnica i mama više od 3,5 godine. Majka dvije djevojčice.