fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

savjet arijana trudnoca

U zadnjim ste sedmicama ili danima trudnoće i željno iščekujete dolazak svoje bebe?! Donosimo par jednostavnih vježbi kroz koje možete olakšati bebi spuštanje u zdijelicu i pomoći bebi da se pravilno namjesti i pripremi za prirodni porod.

Vježbe su jednostavne za izvođenje i možemo ih ponoviti više puta dnevno.

VJEŽBA 1

Široki raskoračni stav sa opuštenom karlicom zadržite i do par minuta ako ste u mogućnosti. Ruke mogu biti spuštene niz tijelo, oslonjene na bokovima ili na koljeno prednje noge. Kontinuirano, duboko dišite izdužujući kičmeni stub na gore glavom prema plafonu, dok izvodite vježbu.

VJEŽBA 2

SIjedenje na lopti je jako ugodno i poželjno u ovom periodu trudnoće. Sjedeći na lopti pomjerajte karlicu u svim smjerovima bočno desno, lijevo, naprijed, nazad, kružno u obje strane. Opustite se i probajte zatvoriti oči kako bi se bolje fokusirali, vizualizirali i izolovali pokret na karlicu, a što manje uključivali gornji dio tijela u pokret. Prepustite se pokretu i jednostavno "plešite" na lopti. Uživat ćete ?

VJEŽBA 3

Oslonite se na oba stopala, spojite šake i poduprite laktovima savijena koljena blago razmičući svoje noge unazad i otvarajući kukove. Stopala treba da su vam blago usmjerena u stranu. Ova poza je takozvana čučeća molitva u kojoj su vam svi porođajni putevi maksimalno otvoreni, a istovremeno nenapeti. Uživajte u lijepom istezanju i otvaranju karlice dišući duboko i ravnomjerno.

Ukoliko vam je teško da vam stopala bude oslonjena na zemlju cijelom površinom, podmetnite jastuk ispod svojih peta. Probajte zadržati poziciju što duže.

Za portal svezabebe.ba piše

Arijana Baždarević, diplomirani trener sporta i pilates instruktor

***
Za više informacija o psihofizičkoj pripremi trudnica, posjetite Facebook stranicu "Prenatal i Postnatal Trening - Psihofizička priprema trudnica".