fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

babysigns savjet

Znakovni jezik za bebe ili Baby Signs® Program je najjednostavniji i najzabavniji način koji omogućava bebama i njihovim roditeljima i drugim osobama da komuniciraju i prije nego što bebe progovore. Dodala bih i da je to i najinovativniji način da razvijate potencijale svoje bebe u najranijoj dobi. Najlakše je to objasniti na primjeru.

Zamislite bebu od 8 ili 10 mjeseci, ne zna izgovoriti niti jednu riječ već samo povezane slogove poput „babavaba“, razumije nekoliko riječi koje su joj bitne u životu poput mama, mlijeko, tata i sl. I zamislite onda da vam ta ista beba uspije na neki način, savršeno jasno i precizno, iskomunicirati da želi da joj dodate omiljenu igračku krokodila, ili tačno određenu knjigu na čijoj se naslovnoj stranici nalazi tigar, ili da je gladna ili da vas zovne tako što će pokazati znak za „mama“.

Ili zamislite bebu od 12 mjeseci koja u prosjeku može reći 5-6 riječi, ali koja je usvojila oko 25, možda i više znakova koji opisuju pojmove, stanja, čak i emocije i sa kojom zaista možete komunicirati.

Beba vam može pokazati da želi da se igra s patkom, majmunom i žirafom, da želi da upalite ili ugasite svjetlo, da želi da je zagrlite, može da vam kaže 'mama', 'tata', može da vam kaže da želi da spava ili da se kupa, ili da je čula kako napolju laje pas ili mijauče mačka, ili da želi još nečega, ili čak da vam se zahvali na nečemu.

I zamislite da je beba sama inicirala tu vrlo smislenu poruku i komunikaciju prema vama. Čudesno je šta beba može uraditi prije nego se pojave tipični znakovi jezika uopšte. 

Manje suza i frustracija, a više samopouzdanja

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs® u svijetu se koristi već 30 godina. Baby Signs® Program u našoj zemlji osmišljen je tako da roditeljima nudi mogućnost obogaćivanja svakodnevne komunikacije sa djetetom upotrebom jednostavnih znakova.

Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik za bebe, pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati sa djecom dugo nakon što progovore i znakovni jezik “nestane”.

Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, kasnije na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječiji umovi ubrzano razvijaju, umijeće komuniciranja jača njihovo samopouzdanje i olakšava odnos sa drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine.

Naučne studije dokazale su mnoge prednosti upotrebe Baby Signs® znakovnog jezika: smanjuje frustracije i stvara povjerenje, omogućuje djeci da dijele svoj svijet, jača vezu između roditelja i djece, razvija pozitivan emocionalni razvoj, jača samopouzdanje djece, pomaže djeci progovoriti i dodatno razvijati govorne vještine…

babysigns

Iskustva roditelja iz BiH

….Ja sam oduševljena sa Baby Signs Programom. Krenuli smo kad je curica imala nepunih 10 mjeseci. Poslije dvije sedmice je vratila prvi znak (za svjetlo) a nakon toga i kapu, žabu, cvijet. Nismo dugo znakovali, jer je ona jako brzo progovorila (sa 13 mjeseci počela da sklapa prve rečenice) i mislim da su znakovanje i igrice za razvoj fine motorike koje nam smo radili na radionici imali dosta uticaja na to. Ono što me najviše fasciniralo je to, da, iako smo bili prestali sa pokazivanjem znakova-curica je tri mjeseca nakon toga uz izgovorenu riječ pokazivala i znak (koji ranije nije pokazala). Znači, fascinirana sam tim koliko oni u tom uzrastu razumiju i pamte, samo nisu u stanju da artikulišu, već sve to negdje čuvaju u svom mozgu. Sve preporuke za Baby Signs Program i želim da što više roditelja uživa u znakovanju sa svojoj bebom. 

….Mi smo prošli Baby Signs Program za mame i bebe i super je zabavno i moguće je da uspostavite komunikaciju sa bebom koja još ne priča, ali to najviše ovisi i o vama koliko ćete raditi sa bebom u međuvremenu.  

Predivno je iskustvo. Moja djevojčica je sa 11mjeseci pokazivala znak za loptu i knjigu, a kasnije smo znakovali i sa drugim djetetom. Omiljeni znak kod oboje djece je i dalje maca :) 

….I nama je bilo zabavno, a i korisno. Naime, kćerkica kojoj je sada 3,5 godine je znakovala s nama prije nego je progovorila (mada je vrlo rano progovorila pa nam je to ubrzo prešlo više u igru i mentalnu akrobatiku nego stvarnu potrebu). Drugu kćerkicu, kojoj je sada 15 mjeseci trenutno podučavamo znakovanju. Pored toga što je radionica zabavna i samo znakovanje je zabavno (jer... komunicirate, dijete nešto postigne i vidite plodove vašeg zajedničkog truda), a nama je bilo i vrlo korisno jer su obje od samog početka znakovanja usvojile znak za „siku“ (zapravo, mlijeko). Taj znak smo koristili umjesto „sika“ znaka jer nam je bio lakši) i to nam je omogućilo dojenje na zahtjev bez imalo frustracija, miskomunikacija, čekanja itd. 

….Teško je riječima opisati prelijepo iskustvo. Otišli smo na Baby signs radionice i nastavili kasnije sa razvojnim radionicama, a uskoro krećemo i na razvojne radionice za roditelje. Ono što je najbitnije jeste da se naš dječak raduje sa nama. Topla preporuka za svu djecu i roditelje.

Za portal svezabebe.ba piše

Belma Dizdarević Omerović, mr. sci. odgojnih nauka i Baby Signs® instruktorica

Baby Signs Bosna i Hercegovina