fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zvukoterapija savjet

Sve što postoji u stanju je vibracije. U svim vibracijama pronalazimo određeni ritam. Ritam prožima čitav Univerzum. Kruženje planeta oko Sunca, plima i oseka, kucanje srca; sve to podliježe zakonima ritma i vibracije.

„Zvuk otapa napetost, pokreće snage samoiscjeljenja i oslobađa stvaralačku energiju.“ – Peter Hess, fizičar, pedagog, pokretač metode zvučne masaže.

Šta je zvukoterapija?

Zvukoterapija je oblik tretmana u kojem se pomoću vibracije zvuka otkrivaju i otklanjaju energetske, fizičke i psihičke blokade. Zvukoterapija može imati različite oblike, ovisno o načinu i instrumentima koji se koriste. Uglavnom su to tibetanske zvučne zdjele, australski didgeridoo, planetarni gongovi, šamanski bubanj, zvučne viljuške i drugi instrumenti koji svojim finim vibracijama otkrivaju tajne našeg fizičkog i energetskog tijela.

Tibetanske zvučne zdjele izrađene su od 12 vrsta plemenitih metala i ručno kovane prema tradicionalnoj recepturi od strane majstora čije se umijeće generacijama čuvalo i prenosilo s koljena na koljeno. Osobno odabrane i testirane, ove zdjele namjenjene su za primjenu u terapeutskoj praksi iscjeljivanja zvukom, za zvučne masaže, zvučne kupke i meditaciju.

„Zvukoterapija je medicina budućnosti“, rekao je Edgar Cayce, američki vizionar i istraživač skrivene strane Prirode. Danas, desetke godina nakon ove izjave, zvuk kao terapeutsko sredstvo sve više ulazi u službenu medicinu.

O zvučnoj masaži – gostovanje na TV ALFA

Zvukoterapija se preporučuje svima, bilo da se radi o osobama sa ili bez zdravstvenih poteškoća, bez obzira na godine. Može se primijeniti na tek rođenoj djeci kao i na osobama u dubokoj starosti, a posebno je djelotvorna i za trudnice. To je odlična terapija protiv stresa, depresije, umora, negativnih emocija i drugih posljedica poremećene ravnoteže u tijelu.

Djeca uživaju u zvuku zvučnih zdjela

zvucna terapija

Većina djece očarana je zvukovima zvučnih zdjela. One obogaćuju dječju igru, maštu i kreativnost. Djeca rođena uz njihov zvuk, kasnije za njih pokazuju veliku ljubav. Izgled i zvuk zvučnih zdjela pobuđuju želju da ih se dotakne i sluša. One su poziv na igru. Djeca uče zapažati zvukove u okolini, bilo da je riječ o muzici, zvuku kiše, vjetru ili o nametljivoj buci fena i usisivača. Razvijaju slušnu znatiželju i osjetljivost. Zvučne zdjele uče ih da je tišina ispunjena zvukom i da zvuk ponovo postaje tišina.

Djeca se na zvukoterapiji privikavaju na opuštanje, osvještavaju načine na koje mogu sebi  pomoći kod određenih smetnji, te poboljšati koncentraciju za učenje… sve to uz pomoć mašte, boja, igre, zanimljivih vođenih meditacija, „čarobnih“ instrumenata itd. Sa individualnim ili individualiziranim pristupom u grupi, uz drevne instrumente, prilazi se djeci sa ciljem kako bi izbliza osjetili snagu i moć zvuka, koji - poput vala - prodire u svaku stanicu u tijelu, vraća joj izvornu vibraciju te čisti i donosi razne dobrobiti.

„Tako je lijepo doživjeti kada dodir zvučne zdjele izmami osmjeh na usnama djeteta“  – Audreya Luding, odgajateljica i Peter Hess - zvučni pedagog.

KliK® program 

Na Institutu za zvuk u Njemačkoj razvijen je profesionalni pedagoški KliK® program primjene zvuka zvučnih zdjela u radu sa djecom. KliK® program podrazumijeva individualni pristup, zvučne masaže za djecu, kao i grupne

radionice, kratke dječje meditacije, opuštanje, igru...KliK® program razvija senzorne, kognitivne i emocionalne sposobnosti kod djece. 

Opšti cilj KliK® programa je senzibiliziranje, podizanje svijesti i jačanje osnovnih vještina koje su potrebne za percepciju, učenje i rješavanje problema. Cilj KliK® radionica je upoznavanje sa tibetanskim zvučnim zdjelama i drugim drevnim instrumentima, stimulacija dječijih osjetila, razvoj pažnje, kreativnosti, mašte i komunikacijskih vještina, te podrška i jačanje dječijih kapaciteta.

KliK® radionica za djecu „Sound Journey“

Fizičke vibracije zvučnih zdjela stvaraju vibro-taktilne podražaje koji se mogu koristiti za specifične stimulacije. Ljudsko tijelo je prekriveno mnoštvom nervnih završetaka. Stimulišući ove refleksne tačke, koje su kod beba i djece najosjetljivije, potičemo i jačamo zdravlje organizma. U zvukoterapiji pored prirodnih frekvencija i vibracija, kao „moćan“ stimulans je i suptilni zvuk zvučnih zdijela. Slušno podražavanje harmoničnim zvukovima opušta i smanjuje stres. Opuštenost djeluje na koncetraciju i pažnju, te na taj način doprinosi usvajanju i primjeni sadržaja iz okoline.

Zvukoterapija u Sarajevu

Zvukoterapija po Peter Hess® metodi zastupljena je i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Primjenjuje se u Centru za kreativni rast i razvoj LER u Sarajevu. U Centru LER, u tretmane zvukoterapije podrazumijeva se zvučna masaža, zvučna kupka, vođena fantazija, meditacije, KliK® program primjene zvukoterapije u radu sa djecom. Program zvukoterapije izvodi Alma Lepir, certificirani praktičar Peter Hess® zvučne masaže, KliK® ekspert, magistar muzike.

Alma Lepir

Certificirani praktičar Peter Hess® zvučne masaže

Magistar muzike