fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Kao znanstveno utemeljena metoda liječenja, HOMEPATIJA je stara preko dvije stotine godina. Njen idejni tvorac je njemački liječnik dr. Samuel Hahnemann (1755-1843). Satkana je od čvrstih principa i nepromjenljivih prirodnih zakona koje svaki homeopat, kroz dugogodišnje studiranje nauči i da razumije, ali i da primjeni u praksi.

Glavni i osnovni princip je: „Slično se liječi sličnim“, a to je utkano i u sam naziv homeopatija, nastao iz dvije grčke  riječi: homoios (isto) i pathos (bol).

Potpuno prirodnim lijekovima, napravljenim prema strogo utvrđenoj homeopatskoj farmakopeji, od biljaka, minerala ili životinja, mi energetski podstičemo organizam na putu izlječenja. Istovremeno jačamo imunološku sposobnost organizma jer nema kontraindikacija, nema supresije. Upravo zato je to idealan način liječenja kod djece.

Poznato je da se djeca prvih desetak godina svog života „bave“ izgradnjom i oblikovanjem svoga tijela i svog bića. Djeca se razlikuju po svojoj građi, rastu, obliku, ali i po individualnom izrazu. Te individualne crte su nekada jasno izražene i prepoznatljive već kod prvog susreta.

Neko djete je stidljivo, povučeno, krije se iza roditelja, nerado razgovara, a drugo je radoznalo, otvoreno, pričljivo. Neko brže prohoda i progovori, ima lakše i bezbolnije nicanje zuba, a drugo djete će imati usporene sve te procese. Sve to homeopat uočava, istražuje i detaljno ispituje već kod prvog dolaska, kroz opširnu homeopatsku anamnezu, koju daju roditelji, i koja traje minimalno jedan sat.

Radi boljeg upoznavanja sa ovom metodom u serijalu ćemo predstaviti neke od homeopatskih lijekova po konstituciji ali i za neka akutna stanja.

Svjesni smo činjenice da živimo u 21 vijeku, u uzbudljivom periodu ljudske historije koji radikalno mijenja mnoge segmente ljudskog života pa i mogućnosti komunikacije. Upravo zato smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i nedoumice, da obavijestimo, proširimo znanje i pomognemo da stvorite uvid i u ovu metodu koja u svijetu zauzima drugo mjesto po korištenju.

***
HOMEOPATSKI LIJEKOVI IZ MINERALNOG CARSTVA

Homeopatski lijek CALCIUM CARBONICUM (skr. Cal-c.) je  napravljen od srednjeg dijela ljuske ostrige. Kalcijum je neophodan je za normalan rast i razvoj svakog organizma.

Ova djeca su najčešće debljaju, bezvoljna su i lako se umaraju. Imaju veću glavu, debeo trbuh a koža ih je hladna i vlažna. Jako se znoje, a naročito noću, i po kosmatom dijelu glave. Njihov jastuk ujutro je potpuno mokar a znoj ima kiseo miris. Fontanele im sporo zarastaju, zubi izbijaju polako i mučno. Kasnije i prohodaju i nauče da govore. Iz ovoga se vidi da oni sporo dobijaju svoju formu.

Njihova patologija su i  jako uvećani i natečeni  krajnici,  a i vratne   žlijezde.  Mogu imati kašastu stolicu neobičnog mirisa na kiselo jer njihova stolica nema oblik i promjenljiva je. Takvu rijetku, kiselu stolicu mogu imati i kod nicanja zuba. Ne usuđuju se sami spavati  i traže da im se upali svjetlo. Oni, i kada zatvore oči, imaju užasne slike, prave noćne more, a naročito ako prije spavanja na TV vide neke strašne likove ili scene.

Uz sve ovo,  ako krenu u školu i teško se skoncentrišu, ako je matematika njihova najveća muka, ako brinu o mnogim sitnicama i bojažljivi su, ako odbijaju jesti topla jela a vole sladoled i jaja, onda je ovo najbolji lijek za vaše dijete.

Koliko je važan, govori i podatak da neki svjetski homeopati zastupaju tezu da bi svako djete za bolje i brže oblikovanje tijela i jačanje kostiju odmah poslije rođenja, već u prvim danima, trebalo dobiti jednu-dvije doze Calc.-c. 200 C.

***

Homeopatski lijek SILICEA pripada mineralnom carstu i poslije kiseonika najrasprostranjeniji je elemenat na zemlji. U ljudskom organizmu sastavni je dio kože, nokata, kose, ovojnica i vezivnih tkiva.

Djeca tipa Silicea najčešće su: visoki, mršavi, slabašni i blijedi. Kosa, koja kod djece tipa Calciuma često kovrdžava, kod ove djece je mekana i često boje pijeska. Nokti lomljivi i   sa bijelim tačkama. Njihova koža sklona  je  erupcijama, pucanju i brzom zagnojavanju.  Gnojni procesi nisu efikasni jer im je gnoj slabog kvaliteta, rijedak, zelen i jako zaudara. Limfni čvorovi su im upaljeni, tvrdi i pratilac su njihovih  čestih upale krajnika, nosnih šupljina ili upale uha. Oni su stalno prehlađeni i  mogu razviti bronhitis.

Kod njih, već u najranijoj dobi, uočavamo zatvor ili tzv. “stidljivu stolicu“ koja krene pa stane.To djete nema snage da izbaci stolicu. Stomačići su im naduveni a vjetrovi jakog i intezivnog mirisa. I znoj im je smrdljiv, a naročito na nogama. Nogice su im toliko hladne da im tople čarape, prekrivač, pa i termofor, najviše prijaju. Uz taj manjak tjelesne toplote, sve što je hladno pogoršava njihovo stanje, a sve toplo poboljšava, pa će debelu kapu na glavi rado nositi i kada je proljeće već dobro krenulo.

Vrlo su podložni vanjskim uticajima pa su im čula okusa, dodira, a posebno čula sluha preosjetljivi. Tako preosjetljivi, oni su i razdražljivi, kolebljivi i brzo zaplaču. Zbog te preosjetljivosti mogu urlikati i kada im se ljubazno obraćate, i na sve će da kažu „NE“. Zašto? Zato jer su i nesigurni i tvrdoglavi a odbijanjem pokušavaju zadržati bar malo samopouzdanja. Ali ako ih  privolite i ako nešto rade, jako su pedantni.

Kada krenu u školu imaju strah od ispitivanja i često ih zbog toga napusti memorija baš tada.  I da napomenem, ova djeca često loše reaguju na vakcine pa su opšta  pogoršanja njegovog stanja upravo uzrokovana time, jednako i kada im potiskujemo upale i znojenje, pa ako ste vaše dijete „prepoznali“ onda bi ovaj lijek sigurno bio dobar za njih.

***

Vjerujem, većina vas će na riječ arsen, pomisli: „Pa to je otrov“ i bili bi  u pravu. Ali, homeopatski lijek ARSENICUM ALBUM pripremljen na homeopatski način (uzastopnim protresanjem i razblaživanjem u omjeru 1kap arsena i 99 kapi alkohola), već kod 12-tog razrjeđenja gubi molekule arsena i svu svoju toksičnost, a zadržava iscjeljujuće dejstvo, koje je u praksi potvrđeno mnogo puta.

Djeca koja su po konstituciji tipa arsenikum vitka su, lijepo građena i  pedantna, toliko da   ih i sitnice  naljute. Prepedantni, i na najmanju fleku na odjeći nervozno traže da se   presvuku, baš odmah, čupajući to sa sebe. To djete se ne igra u pijesku ili sa zemljom.

Radije posmatraju  sa strane, a ako i isprljaju ruke, peru ih dugo i temeljito. Oni baš i nisu nekog apetita, ali na tanjir  će staviti mnogo više  hrane nego što mogu pojesti, a sve u strahu da ne budu zakinuti. Tu se vidi  njihova gramzivost. Oni će sigurno uticati na vaš budžet jer žele skupe stvari koje sami biraju tražeći još, i mnogo igračaka, koje ne  djeli sa drugima.

Kako su to i škrta djeca oni nikada ništa ne bacaju. Sve svoje imaju  lijepo i uredno posložene u svojoj sobi.  Sve žele držati pod kontrolom, pa će vas u vožnji opominjati da brzo ili pogrešno vozite, zapitkivati da li su vrata stana dobro zaključana, da li ste nešto dobro oprali itd. Sve to čine zbog svojih mnogobrojnih strahova koji se naročito pojačavaju noću. Nemirno spavaju, bude se iza ponoći, a snovi su im puni čudnih bića, duhova i lopova. Tada se najbolje osjećaju ako pređu u krevet svojih roditelja gdje se rado ušuškaju, traže  pomoć, podršku, razumjevanje i društvo.

Jako su osjetljivi na hladan vjetar i zbog toga su često  prehlađeni. Razvija se rijedak iscjedak iz  nosa koji je pekući i nagrizajući, peku ih oči i mnogo kišu. Njihove prehlade brzo se  spuštaju u donje disajne puteve i mogu se čuti  pišteći zvuci kod disanja. Tada traže da im podignete uzglavlje jastucima, dobro utoplite i nemojte se iznenaditi ako u toploj sobi budu pokriveni do glave. Traže i piju hladne napitke gutljaj po gutljaj.

Zimogrižljivi, oni i  u proljeće vunenu kapu stave na glavu.  Svako rashlađivanje stvara tegobe, pa će od sladoleda (naročito voćnog) dobiti proliv koji nagriza ili će povraćati. Probava je njihova slaba tačka kao i koža koja je osjetljiva i već u ranoj dobi imaju neke ulceracije, ekcem ili psorijazu.

Bolesni, oni brzo gube snagu i vitalnost. Ta rastuća iscrpljenost je jedan od važnih simptoma. Tada zanovjetaju da im je čaršaf nedovoljno zategnut, da slika na zidu krivo stoji, nešto im je kapnulo  itd. Smire se tek kada sve to „uredite i pospremite“. Ako je uplašeno, strah ne umiju opisati riječima već uznemireno šetaju gore-dole tražeći mir koji ne mogu naći. I zapamtite! Tada, naročito tada ne žele biti sami, pa ni kada odrastu.

***

Za više informacija, posjetite facebook stranicu "Homeopatija Sarajevo". Kontakt broj za zakazivanje posjete kod homeopate je 061 337 337.

Za portal svezabebe.ba piše,

Jadranka Trninić, doc. i supervizor HOMEOPATIJE