fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Prema najnovijim stavovima Svjetske zdravstvene organizacije prva posjete bebe kod stomatologa bi trebala biti već po nicanju prvih mliječnih zubića, a najkasnije 6 mjeseci nakon toga. S obzirom da nicanje mliječnih zuba kod većine djece počinje u dobi od oko 6 mjeseci, to bi značilo da se prvi pregled treba obaviti već do starosti djeteta od 1 godinu.

 


Važna uloga roditelja

Vrlo važnu ulogu imaju roditelji i priprema djeteta za prvi pregled kod stomatologa. Roditelji bi trebali biti opušteni i ne bi trebali dozvoliti da dijete osjeti evenutalnu uznemirenost i neurozu zbog posjete stomatologu. Preporučuje se da posjete bude u jutarnjim ili prijepodnevnim satima kada je dijete odmorno i nije razdražljivo. Prva posjeta bi svakako trebala biti brza i efikasna.

Šta obuhvata prvi pregled?

Prvi posjet za dijete ima preventivnu, kontrolnu ali i edukativnu svrhu. Preporuka je da prva posjeta bebe kod stomatologa treba proći opušteno, u igri i upoznavanju sa doktorom stomatologom i  ordinacijom. Prva posjeta treba da bude pozitivno iskustvo za dijete i ima za cilj da pridobije dijete za suradnju sa stomatolozima, a nikako da izazove strah od daljnih posjeta i eventualno potrebnih stomatoloških intervencija.


Drugi dio posjete ima edukativnu svrhu. Od roditelja se uzimaju potrebni podaci o zdravstvenom stanju dijeteta, npr. da li dijete boluje od nekog oboljenja, kao što su dijabetes, alergije i slično, te podatke koji se odnose na navike ishrane dijeteta, informacije o dojenju, upotrebi flašice za hranjenje, duda varalicu, postojanje  loših navike dijeteta (cuclanje prsta, nočno hranjenje flašicom...).

Stomatolog na osnovu dobivenih podataka može dati roditeljima savjete o načinu prevencije zubnog karijesa te drugih oboljenja usne šupljine, kao i o eventualnoj kontroli, prevenciji i terapiji ortodontskih anomalija.

U prvoj posjeti se daju i potrebne upute o četkanju i higijeni zuba kod djeteta, odabiru četkice i paste za zube, te eventualnoj upotrebi dodatnih sredstava za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine djeteta.


Koliko često posjećivati stomatologa?

Nakon prve posjete koja bi trebala proći bez intervencija kod djeteta, ukoliko je potrebno dogovara se sljedeća posjeta kod stomatologa, a svakako je važno napomenuti da je u tom uzrastu preporuka za preglede kod stomatologa svaka tri mjeseca kako bi se mogle prevenirati i pravovremeno liječiti moguće patološke promjene.

Ovaj pristup će prevenirati neugodne i bolne prve posjete djeteta kod stomatologa, ukoliko se dijete javi stomatologu sa već postojećim promjenama na zubima.

Za portal svezabebe.ba piše,
dr. Zerina Hadžić, doktor stomatologije