fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

pilates-vjezbe-suada

Vježbajući Pilates, mame će naučiti kako pravilnim disanjem aktivirati trbušnu muskulaturu koja je tokom trudnoće potpuno oslabila i bez tonusa. Osim toga, kroz Pilates vježbanje aktiviraju se i mišići zdjeličnog dna, čije je toniziranje i vraćanje u optimalnu funkciju od izuzetnog značaja za zdravlje majke.

1. Jednonožno kruženje

Dejstvo:

Vježba je usmjerena na jačanje mišića nogu, naročito, unutrašnje strane bedara. Međutim, ukoliko se fokusirate na principe pilates vježbanja i kretnje izvodite temeljito, precizno, s punom kontrolom i u što većem opsegu, jasno je da vježba djeluje i na stabilizatore trupa.  

Opis:

Iz ležećeg stava na leđima sa rukama opruženim na tlu, pod uglom od 45̊ u odnosu na trup, jednom nogom opruženom i „prikovanom“ za tlo, a drugom opruženom i podignutom uvis okomito u odnosu na podlogu, vršiti kruženja u jednu, pa u drugu stranu. Na pola kruga završava udisaj, a na pola izdisaj. Ponoviti drugom nogom. 

2. Suprotne sile 

Dejstvo:

Vježba veoma efikasno djeluje na gibljivost mišića stražnje strane nogu, izuzetno značajnih za zdrava leđa.

Opis:

Iz ležećeg položaja na leđima jednu nogu savijte u koljenu, a stopalo čvrsto gurajte u pod. Drugu nogu pogrčenu u koljenu podignite i uhvatite rukama stopalo.

Dok izvodite ovaj prvi dio vježbe, udišete. Nastojte rukama gurati koljeno u trup, dok se istovremeno noga opire toj kretnji i vuče ruke prema sebi (suprotne sile).

Sila ruku će, ipak, prevagnuti i nogu će povlačiti potpuno opruženu do tijela. Dok radite ovaj dio vježbe, izdišete. Ponoviti drugom nogom. 

3. Tunel

Dejstvo:

Vježbom jačamo i istežemo mišiće nogu, ruku i trupa.

Opis:

Sjednete na jednu potkoljenicu, a druga je noga savijena u koljenu i oslonjena stopalom na podlogu. Trup je naget nazad sa rukama opruženim i oslonjenim o podlogu stisnutih šaka.

Sa udisajem podižete kukove uvis otvarajući snažno mišiće kuka i grudno-ramenog pojasa. Sa izdisajem spuštajte kukove prema rukama nazad i popnite se na prste stopala noge na kojoj ste sjedili, te pogrčenu nogu opružite.

Glavu čelom pogurajte prema koljenu. Ponovite i sa drugom nogom.

Za portal svezabebe.ba piše,
Suada Krezić, mr. kineziologije, licencirani instruktor Pilates Body tehnike