fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

njega-trudnice

Trudnoća oplemenjuje ženu, čini je ispunjenijom i ženstvenijom. Međutom, postoji i druga strana  medalje. Možda sve neće priznati, ali ne postoji žena koja bar na kratko u trudnoći nije patila zbog svih onih uobičajenih i normalnih trudničkih teškoća koje su povezane s ljepotom.

U iščekivanju rođenja bebe, u organizmu trudnice zbiva se prava hormonalna oluja: kosa postaje slabija, koža  osjetljivija, nokti krhki i lomljivi, često se pojavljiju i strije. Pri tome, trudnica dobija savjete od starijih   i iskusnijih žena da je u trudnoći zabranjeno mnogo toga, pa čak i neki kućni tretmani njege. Svim onim ženama koje su prije trudnoće posvećivale pažnju njezi svog lica i tijela to teško pada. 

Trudnice, glavu gore! Nosite u sebi novi život, ali to ne znači da sebi trebate uskratiti baš sve. Ima nekih stvari u kozmetičkim tretmanima o kojima u trudnoći treba povesti računa, ili čak izbjegavati, ali to čini mali dio njege na koju ste navikle.

Kako njegovati kosu?

Trudnoća na veliki test stavlja vašu kosu. U tih devet mjeseci postat će vrlo osjetljiva, krhka i sklona ispadanju u većim pramenovima. Najbolje rješenje je upotreba intenzivnih tretmana, bogatih proteinima i vitaminima. 

U trudnoći ne koristite boje koje sadrže oksidante i amonijak, jer mogu biti višestruko štetni po izgled i zdravlje vaše kose. Prednost dajte prirodnim preparatima koji vašoj kosi daju osim boje i sjaj i izgled   zdrave kose. Takva je kana. U trudnoći je veoma važno na kosu stavljati maske s mineralima, koje   regenerišu umornu kosu ostavljajući je podatnom, mekom i sjajnom. Za izuzetno suhu i slabu kosu u trudnoći se preporučuje upotreba vručih uljanih maski koje sadrže jojobino i arganovo ulje.

Kako njegovati grudi?

Za većinu žena vidljiv znak trudnoće su povećane grudi. Ta je pojava rezultat hormonalnih promjena tipičnih za ovo razdoblje. Ne gubite vrijeme: odmah počnite sa specijalnom njegom grudi, ali ne   zanemarite neke savjete. 

* Uvijek nosite grudnjak. Vašim nabujalim grudima u ovom razdoblju potpora je još potrebnija. Kako vam grudi budu rasle morat ćete mjenjati veličinu grudnjaka. 

* Jedanput dnevno u prva tri mjeseca trudnoće na grudi i dekolte nanosite kremu za njegu ovog područja. Ova krema učvršćuje kožu dekoltea i grudi, pomaže održavanju zdravaog i privlačnog   izgleda. 

* Radite vježbe za jačanje mišičnog tkiva grudi.

Kako njegovati nokte?

U trudnoći možete imati problema i sa krhkim noktima. Osim što u organizam ishranom morate unositi mnogo vitamina i minerala, trebali biste se pridržavati nekoliko osnovnih savjeta: 

*bar svaka tri mjeseca napravite pauzu u ne lakirajte nokte najmanje jednu sedmicu 

*u tom periodu, svakog dana namačite nokte u mješavainu mlakog maslinovog i jojobinog ulja. Nauljene nokte ne perite, nego dobro obrišite. Kada primjetite da su se nokti popravili i postali tvrđi, nastavite ih umakati u uljnu kupku jednom sedmično. 

*nokte ne režite, nego ih oblikujte turpijom i to tako što ćete oblikovati od sredine nokta desno i lijevo u istom smjeru.

*redovno upotrebljavajte kremu za njegu kožice nokta, kao i kremu za njegu ruku. Ove bi kreme trebale da sadrže vitamin E i kalcij koji štiti nokte i ubrzava njihov rast. 

strije

Kako njegovati noge?

 

Veliki problem budućih majki su bolovi u nogama i njihova natečenost. Pokušajte ove tegobe ukloniti na slijedeći način:

- napravite toplu kupku (voda neka je zagrijana na 37 stepeni) i u nju stavite morsku so, čaj od preslice i ekstrakt divljeg kestena. U ovoj kupki 10 do 20 minuta vježbajte nogama.  Nakon kupke, u noge utrljajte kremu protiv natjecanja nogu uz laganu masažu.

Kad god ste u prilici, odmarajte noge tako da ih ispružene podignete na dva do tri jastučića. Kada sjedite vodite računa da vam noge nisu jedna na drugoj (prekrižene), nego jedna pored druge. Ukoliko kupke ne pomognu, svakako se obratite ljekaru, jer oticanje nogu može signalizirati zdravstvene komplikacije.  

Trudnicama jako pomažu kreme za umorna stopala. To su kreme koje u sastavu imaju ekstrakt kamilice i divljeg kestena. 

Redovno depilirajte sve dijelove tijela obrasle dlačicama. Ništa ne može pokvariti izgled žene kao nedepilisani dijelovi tijela. Depilirajte se hladnim, prirodnim voskom koji se lagano zagrijava. Vosak nanosite na čistu kožu, na koju bar dva dana niste stavili mlijeko niti kremu i to u pravcu rasta dlake, a skidajte u suprotnom pravcu jednokratnim trakama od netkanog platna, celofana ili platna. Nakon depilacije, koža se detaljno opere i pospe talkom. Uklanjanje dlačica treba obavljati po potrebi.  

Pojava strija

Tipična pojava u trudnoći su strije. Pojavljuju se na stomaku, grudima i stražnjici. Kad se jednom pojave, gotovo ih je nemoguće ukloniti. Trudite se da ih spriječite, ako je to ikako moguće. Pijte dvije litre vode na dan. Nakon tuširanja obavezno svaki dan nanosite kvalitetnu kremu ili mlijeko. Na rizične zone ujutro i uvečer stavljajte kremu protiv strija. Preparat dobro umasirajte u kožu. Krečite   se koliko vam odgovara i jedite zdravo i umjereno. 

Kako njegovati lice?

Koža lica je sklona promjenama zavisno od godišnjeg doba, načina života, uticaja vanjskih i unutrašnjih faktora. U trudnoći se može iz temelja promjeniti više puta. Kožu treba tretirati zavisno od toga kako u datom momentu izgleda.

Obavezno trebate imati dobro sredstvo za čišćenje, losion za jačanje i dodatno čišćenje koje koži nadoknađuje vlagu. Za dan se preporučuje vlažna krema, za noć hranjiva, po potrebi i zavisno od tipa kože. Kad god ste u prilici, na lice stavljajte prirodne maske.  

Ono što u trudnoći zaista treba izbjegavati pogotovo u prva tri mjeseca, jeste pretjerana šminka, posebno tečni puder. Izbjegavajte upotrebu parfema, pogotovo u ljetnom periodu. Kombinacija   sunca i parfema u trudnoći može izazvati loše pigmentne mrlje koje se teško uklanjaju. 

Koji tretmani nisu preporučjivi u trudnoći?

Kad dođete u kozmetički salon, na tretman, obavezno recite svojoj kozmetičarki da ste trudni. Ona će onda tretman podesiti prema vašoj koži i novonastaloj situaciji. Trudnicama se ne smiju raditi tretmani koji se rade uz pomoć različitih struja koje prolaze kroz tijelo.

Nisu preporučljivi ni tretmani s aromatičnim uljima i parfemima, voćnim kiselinama, kao ni sunčanje u solariju. Vaša kozmetičarka poznaje vašu kožu. Zato i tokom trudnoće redovno posjećujte kozmetički salon. Uživajte u svakom danu trudnoće jer je svaki dan neponovljiv. Sretno!

Za portal svezabebe.ba piše,
Vedrana Dupanović, Kozmetičarka