fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

mehmedbasic-savjet-august

Poštovane trudnice, buduće majke, protokol vođenja trudnoće nalaže da se u periodu od 11 do 13+6 nedjelja gestacije obavi pregled čija zadaća jeste probir/selekcija beba koje imaju povećan rizik za nastanak gentskog oboljenja.

Svrha je da se daljim dijagnostičkim postupcima (amniocenteza) dođe do potpune istine o genetskom zdravlju Vaše bebe. Ako rezultat skrining testa bude „uredan“ daljnja dijagnostika nije potrebna.

Šta obuhvata kombinovani skrining?

Kombinovani skrining podrazumjeva upotrebu ultrazvučnih i biohemijskih markera (biljega) u izračunavanju rizika za genetsku bolest fetusa.

- Od ultrazvučnih markera (biljega) mjeri se nuhalni nabor i detektira nosna kost.

- Od biohemijskih markera (iz majčine krvi) mjere se vrijednosti ß-HCG i PAAP-A.

Nakon toga se softverski (Priska softver) izračunava rizik od genetske bolesti fetusa. Ovo je veoma osjetljiva metoda i ima dijagnostičku specifičnost čak do 97%, što je najvrednije od svih ostalih markera.

uzv-fetus

Pretraga je neinvanzivna, radi se u gestacijskoj dobi od 11 do 13+6 nedjelja. Ovom metodom vršimo probir genetskog oboljenja fetusa u nerizičnim skupinama trudnica (do 35 godina). Ova metoda može da ukaže na nepotrebno izvođenje amniocenteze u skupinama rizičnih trudnica (iznad 35 godina).

Zavod „Mehmedbašić“ posjeduje „Priska“ evropski certificirani softver, iskusne i certificirane ginekologe i i najsavremenije 3D i 4D ultrazvučne aparate. Ovim potvrđujemo da je medicinski tim Zavoda „Mehmedbašić“ spreman da pruži maksimum u zaštiti zdravalja Vaše bebe i Vas trudnice.