fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje "Amel i Nur"

Kontakt informacije

  • Regija: Sarajevo
  • Općina: Ilidža
  • Adresa: Hamze Čelenke 1
  • Telefon: +387 33 620 080
  • E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje "Amel i Nur" egzistira od 1998. godine te od tada uspješno organizira i provodi program odgoja i obrazovanja naših najmlađih. U svom sastavu ima četiri organizacione jedinice: vrtić "Amel" na Ilidži, koji je počeo sa radom u septembru 1998. godine, vrtić "Nur" na Grbavici, počeo sa radom u septembru 1999. , vrtić "Vogošća" počeo sa radom u septembru 2010. i vrtić "Dobrinja" počeo sa radom u aprilu 2014. godine.

U vrtićima je organiziran program njege, odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi, od navršenog dvanaestog mjeseca života do polaska u školu. Naš tim im ljudi koji imaju odgovarajuću stručnu spremu na čelu sa direktoricom gosp. Edisom Habotom.

Odgojno - obrazovni rad organizuje pedagog, odgajatelji/nastavnici i profesori predškolskog odgoja, učiteljice vjeronauke, medicinska sestra u saradnji sa pedijatrom,uz svu ostalu,dodatnu pomoć administrativnog i tehničkog osoblja našeg vrtića.

Naša vizija - zadaci i ciljevi

- Uticati na psihofizički razvoj djeteta,

- Razvijati kulturno-higijenske navike,

- Razvijati i podsticati radoznalost kod djece i omogučavanje sticanja znanja,

- Njegovati i podsticati govorno stvaralaštvo kod djece, izražavanje putem pokreta, mimike, likovnim i muzičkim stvaralaštvom u igri i drugim aktivnostima, te pored drugih ciljeva i zadataka pripremati djecu za dalji odgoj i obrazovanje (odgoj djece u skladu sa dječijim potrebama i sl.)

Naša misija

Pomoći djeci i roditeljima sa posebnom brigom o optimalnom prepoznavanju i zadovoljavanju potreba i prava djece u svakodnevnim životnim situacijama. Intenzivnom provedbom prava djece na zdravu hranu i zdrav život i zadovoljavanjem potreba djece za kretanjem tokom svakodnevnog ritma dnevenih aktivnosti želimo osigurati uslove za razvoj sposobnosti svakog djeteta i usvajanje navika zdravog življenja u najranijoj dobi.

U cilju poticanja aktivnog sudjelovanja djeteta u oblikovanju svog životnog prostora, učenja socijalnih vještina i razvoja emocionalne inteligencije posebno pažnju posvećujemo stvaranju poticajne sredine. Kontinuiranim oplemenjivanjem materijalne sredine, uvođenjem elemenata koncepcije vrtića po mjeri djeteta osigurali smo uvažavanje osobnosti svakog djeteta i učenje na prirodan način, čineći i sudjelujući, sukladno individualnim razvojnim potrebama svakog pojedinog djeteta.

Razvijanjem partnerskih odnosa na relaciji porodica-vrtić kontinuirano radimo na jačanju roditeljske kompetencije u pravoshodnom prepoznavanju i zadovoljavanju potreba i prava djece.