Ljetno voće za djecu - kako ga pripremiti?
Jagode
Zašto: Ovo nutrijentima-bogata superhrana ima veliku količinu hranjivih vlakana i vitamina C.
Pire: Oprati jagode i isjeckati ih. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte ih dok ne dobijete glatku strukturu. Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.
Možete ih služiti oprane i isjeckane kao grickalice i dodatak kašama.
Miješajte sa: bananama, kruškama, breskvama, jabukama.
Breskve
Zašto: Ovo voće sadrži kalcij, vitamin A, i kalij.
Pire: operite ih, skinte kožicu izvadite košpicu i sjeckajte u kockice. Ako su breskve nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada voda provrije smanjite temperaturu i zatim dodajte breskve i kuhajte 3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Sjeckajte na kockice i služite kao grickalice.
Miješajte sa: borovnicama, kruškama, jabukama, jagodama, trešnjama, bananama.
Borovnice, maline i kupine
Zašto: Ovo bobičasto voće je bogato antioksidantima, jačaju imunitet vaše bebe!
Pire: Operite voće, ako su bobice nedozrele, kuhajte ih na pari 3 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Možete ih služiti cijele kao užinu.
Miješajte sa: breskvama, bananama, kruškama, jabukama, mangom.
Trešnje
Zašto: Ova slatko-kiselo voće je snažan izvor antioksidanata i hranjivih vlakana.
Pire: Oprati trešnje, uklonite košpicu i presijecite na pola. Ako su trešnje nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada voda provrije, smanjite temperaturu i zatim dodajte trešnje i kuhajte 3 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Sjeckajte na kockice i služite kao grickalice.
Miješajte sa: jabukama, kruškama, breskvama, bananama.
Lubenica
Zašto: Ovo osvježavajuće voće je bogato vitaminom C i hranjivim vlakanima.
Pire: Sočnu lubenicu pasirajte sa mješlicom za pire krompir ili sjeckajte na kockice i služite kao užinu. Služiti sa: isjeckanim na kockice breskvama, borovnicama, kruškama, jabukama, ili komadićem sira.
Kajsije
Zašto: Ovo voće je bogato vitaminima A i C, kao i hranjivim vlaknima.
Pire: Ako su kajsije nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada voda provrije smanjite temperaturu i zatim dodajte kajsije i kuhajte 3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.
Sjeckajte na kockice i služite kao grickalice. Miješajte sa: batatom, bananama, kruškama, jabukama.
Dinje
Zašto: Ovo slatko voće je bogato vitaminima A, B6, C i također dobar izvor kalija.
Pire: Sočnu dinju pasirajte sa mješlicom za pire krompir ili sjeckajte na kockice i služite kao užinu.
Služiti sa: kruškama, bananama, borovnicama, jagodama, jabukama.
Šljive
Zašto: Ovo voće je bogato hranjivim vlaknima i pomaže varenje hrane kod vaše beb.
Pire: Oprati šljive, uklonite košpicu i presijecite na pola. Ako su šljive nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada voda provrije smanjite temperaturu i zatim dodajte šljive i kuhajte 3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu. Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.
Sjeckajte na kockice i služite kao grickalice.
Služiti sa: kruškama, bananama, kajsijama ili jabukama.
Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly