fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

babyfriendly-mira

“Baby-Friendly Hospital” (bolnice prijatelji beba) program je zamišljen kao akcija širokih razmjera u svim državama svijeta sa ciljem da promovira novi model ponašanja u okviru društvene i medicinske brige o majci i djetetu. 

Dotadašnji način zbrinjavanja majke i djeteta koji se primjenjivao na porođajnim odjeljenjima se pokazao kao neopravdan. Među ostalim zabludama koje je donijela moderna tehnologija je, svakako, i promocija hrane za dojenčad, različitih zamjena za majčino mlijeko. Vrijeme je pokazalo da medicinska tehnologija treba prestati da štiti novorođenče od vlastite majke. 

Zbog svog velikog značaja i autoriteta koje imaju kao državne i naučne institucije, BFH pružaju primjer cijeloj naciji. Takve bolnice posebno se označavaju i dobivaju plaketu sa Pikasovom slikom majke i djeteta. Mnoge zemlje nastoje da idu u tom smjeru.

Svake godine SZO i UNICEF izdaju kartu BFH napravljenu prema službenim podacima koje vode komiteti BF svake države i šalju je u međunarodni centar. Takva karta izrađuje se za svaki kontinent posebno i za sve zemlje u cjelini.  

Baby-Friendly program u FBiH

U FBiH je 14 rodilišta u desetgodišnjem programu postalo BFH do 2006 godine, i to u saradnji Unicefa i Federalnog ministarstva zdravstva. Program je provodio BF komitet.

Od 2006. do 2013. godine program se nije provodio (personalne promjene u zdravstvu i stavljanje fokusa na druge zdravstvene aktivnosti!)  

Prošle godine je Ministarstvo zdravstva FBH na inicijativu Unicefa ponovno pokrenulo aktivnosti certificiranja i recertificiranja naših porodilišta. Nadajmo se da će time i praksa dojenja djece biti povećana.

Šta obuhvata Baby-Friendly Hospital program?

Program je promoviran sa "Deset koraka do uspješnog dojenja" a sastoji se u sljedećem: 

- Potpuna informiranost o prirodnoj ishrani u savjetovalištima za trudnice i dobra psihofizička priprema trudnica. 

- Rooming in – u toku 24 sata majka i dijete borave u istom prostoru. To stimulira prirodni način ishrane putem ranih i čestih podoja na traženje djeteta. Ono omogućava bliski kontakt majke i djeteta, što je uslov za dobro psiho-fizičko zdravlje djeteta. 

- Zdravstveno-prosvjetni rad u toku koga majka po izlasku iz bolnice ima podršku zdravstvenih radnika dok samostalno ne preuzme potpunu njegu i brigu o ishrani novorođenog djeteta.

majcino-mlijeko

Koja pravila treba poštovati da bi porodilište dobilo naziv “BOLNICA PRIJATELJ BEBA”?

Svaka ustanova koja pruža usluge poroda majkama dojiljama i brine za novorođenčad bi trebala:

1. Imati pisana pravila o dojenju kojima se rutinski koristi cjelokupno zdravstveno osoblje. 

2. Educirati i podučiti sve osoblje vještinama potrebnim za primjenu tih pravila. 

3. Informirati sve trudnice o dobrobiti dojenja i o tome kako dojiti. 

4. Pomoći majkama da počnu dojiti u roku od pola sata po rođenju djeteta. 

5. Pokazati majkama kako se doji i kako da sačuvaju izlučivanje mlijeka čak i ako su odvojene od   svoje dojenčadi. 

6. Novorođenčadi ne davati, osim ako to nije medicinski opravdano, nikakvu drugu hranu ili piće   osim majčinog mlijeka. 

7. Prakticirati “rooming in” - omogućiti majkama da budu sa svojim bebama 24 sata zajedno nakon  

8. Poticati majke da doje na traženje djeteta. 

9. Ne davati nikakve dude, niti dude „varalice” djeci koja doje. 

10. Poticati osnivanje grupa za podršku dojenju i po izlasku iz bolnice uputiti majke na njih, ili   organizirati sistem koji će po izlasku majkama davati podršku. 

U svim etapama programa BFHI mora se poštivati Internacionalni kodeks o zamjenama za majčino mlijeko, bez obzira na to da li je ugrađen u pozitivne zakone države. Kodeks moraju primjenjivati zdravstveni radnici.

Prema deklaracijama WHO, on je tada etički zakon.To znači da na svim mjestima, savjetovalištima za trudnice, porođajnim odjeljenjima, centrima za majku i dijete, pedijatrijskim ambulantama, treba da budu vidljivo izloženi posteri i propagandni materijali o dobrobiti dojenja, a zabranjuju se bilo kakve reklame proizvođača zamjena za majčino mlijeko.  

Zdravstvene radnike ne mogu sponzorirati proizvođači zamjena za majčino mlijeko. Zdravstvene ustanove ne mogu opremati takvi proizvođači zato što to uslovljavaju svojom reklamom. Proizvođačima zamjena za majčino mlijeko se zabranjuje da se direktno ili poštom obraćaju trudnicama ili porodiljama.

Svi zdravstveni radnici iz ovog programa treba da imaju dodatnu edukaciju iz BFHI /za  šta je zadužen komitet BF/ novoprimljeno osoblje mora proći obuku u roku od 6 mjeseci.

Za portal svezabebe.ba piše
Prim. dr. Mira Ademović, dr. med., spec. pedijatar