fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-termin-poroda

Nakon što saznaju da su trudne, većina trudnica jedva čeka da im ginekolog saopšti koji je njihov termin poroda. Ginekolozi daju veliku važnost tom terminu poroda ali buduće mame bi trebale znati da vjeruju sebi i svojoj bebici koja će doći na svijet kada ona bude spremna za to.

Statistički gledano, samo 5% trudnica se porodi na "predviđeni" datum poroda a ostatak trudnica se porodi unutar 10 dana od tog termina. Prosječno trajanje trudnoće varira od 37. do 42. sedmice.

Beba zna kada je vrijeme!

Ukoliko ne postoji medicinski razlog za prijevremeni porod ili carski rez, ne postoji razlog zašto ne biste omogućili svojoj bebi da odluči kada će doći na svijet. Sve vrste indukcija i pokušaja da se beba rodi prije nego je ona spremna su zaista nepotrebne ako se trudnica dobro osjeća. Prirodan porod bez induciranja je najbolji poklon kojeg možete podariti svojoj bebi.

Novije studije ginekologa u SAD-u su podijelile posljednje tromjesečje u četiri grupe:

- rani termin (37. do 38. sedmica)

- puni termin (39. do 40. sedmica)

- kasni termin (41. sedmica)

- poslije termina (42. sedmica)

Ono što se posebno naglašava jesu ozbiljni rizici kojima se beba izlaže ako se rodi prije termina što podrazumijeva da je indukcija poroda opasnija nego što se do sada smatralo. Tako da je granica "punog termina" pomaknuta za dvije sedmice unaprijed.

Svaki dan proveden u maminom stomaku za bebu znači mnogo. Zbog toga se ne preporučuje izazivati porod indukcijama ukoliko to zaista nije potrebno. Beba će vam dati znak kada je spremna :)



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos