fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

djeciji-crtezi

Detalji dječijih skica kada crtaju osobe mnogo govore o njihovoj inteligenciji. Studija pokazuje da način na koji četvorogodišnjaci crtaju ljude govori o nivou njihove inteligencije ne samo kao djeteta, već se može iskoristiti i za predviđanje inteligencije za narednih 10 godina. 

Tim naučnika Kraljevskog koledža London istraživao je 7.752 para identičnih i neidentičnih četverogodišnjih blizanaca putem crteža. Svaki od njih ocjenjivan je na skali od 0 do 12, na osnovu detalja kao što su ruke, noge i lice. Djeca su također podvrgavana testovima verbalne i neverbalne inteligencije. 

Kad su napunili 14 godina ponovo su testirani. Utvrđeno je da su oni čiji su crteži bili detaljniji sa četiri godine bili inteligentniji i deset godina poslije. 

Osim toga utvrđeno je da su crteži identičnih blizanaca mnogo sličniji nego oni neidentičnih, što ukazuje na genetsku povezanost, iako je ovaj mehanizam još uvijek nedovoljno ispitan. 

Naučnici dodaju da djeca mogu biti obučena da paze na detalje ili da drže olovku na određeni način, odnosno da roditelji ne bi trebali previše strahovati ukoliko njihovo dijete ne crta dovoljno dobro jer sposobnosti crtanja ne određuju inteligenciju, već je tu uključeno bezbroj faktora, kako genetskih, tako i okolišnih. 

(svezabebe.ba/Klix.ba)




srce2016
 
budi kum sos