fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

babyfriendly-bolnice

Inicijativa za humanizaciju bolničkih sredina za majku i dijete je objavila Svjetska zdravstvena organizacija i ona datira od 1991. godine. Originalan naziv za ovu inicijativu glasi "Baby Friendly Hospital Initiative" (BFHI) a bolnice koje primjenjuju „10 koraka do uspješnog dojenja" nose naziv Baby Friendly Hospital – BOLNICA PRIJATELJA BEBA.  

Pokret je, prije svega, usmjeren na program „10 koraka do uspješnog dojenja”, dakle, prema rodilištima i prirodnoj ishrani djece. Međutim, osim promocije dojenja, taj pokret je pokrenuo u svijetu niz novih akcija za stvaranje humanijeg odnosa na mnogim razinama u odnosima majke i djeteta.  

Uporedo sa pokretom za promociju dojenja i stvaranja prijateljske sredine prema djetetu, podstiču se i ideje o stvaranju konkretnijih i humanijih odnosa i prema majkama.  

laksi-porod

U inicijativi „Mother friendly hospital” - BOLNICA PRIJATELJA MAJKI, stvara se prijateljska klima u bolnicama prema majkama.

Šta nudi ovakva vrsta bolnice?

Majka može odlučivati o smanjenju nekih rutinskih postupaka koji se prakticiraju pri porodu. Tako se preferira prirodni tok poroda, smanjenje oksitocinskog induciranja ili pojačavanja trudova na manje od 10% porođaja, izvođenje epizoptomije na manje od 20%, ukupnih carskih rezova na manje od 10% u lokalnim porodilištima a u porodilištima tercijalnog značaja na 15%. 

dojenje-carskirez

Treća inicijativa je „Children friendly hospital” – BOLNICA PRIJATELJ DOJENČADI.

Šta nudi ovakva vrsta bolnice?

Odnosi se na program promocije dojenja u dojenačkim odjeljenjima pri hospitalizaciji dojenčadi. Sva dojenčad koja se hrane majčinim mlijekom trebalo bi da budu, kada su bolesna, hospitalizirana zajedno sa majkama, a bolnica bi trebalo da im obezbijedi takve uvjete. Dakle, na odjeljenjima za dojenčad treba stvoriti klimu za primjenu „10 koraka do uspješnog dojenja”

Četvrta inicijativa odnosi se na „Child friendly hospital” – BOLNICA PRIJATELJ DJETETA.  

Šta nudi ovakva vrsta bolnice?

Ona podrazumijeva provođenje postupaka koji će humanizirati odnose na dječijim odjeljenjima. To podrazumijeva, osim boravka roditelja uz dijete pri hospitalizaciji, primjenu i pedagoških postupaka i rad sa djecom sve do uvođenja školske obuke.

Ona se posebno odnosi na niz postupaka pri dijagnostici i liječenju kako bi se smanjila kako psihička, tako i fizička bol djeteta. Od 12 predloženih koraka nekoliko se odnosi upravo na medicinske postupke i manipulacije sa djetetom.

uspjesno-dojenje

Prema tome, kada govorimo o bolnicama na našem jeziku, trebalo bi razlikovati sljedeće nazive koji će se sve više upotrebljavati: 

• Bolnica prijatelj beba - Baby Friendly Hospital 

• Bolnica prijatelj majki - Mother Friendly Hospital 

• Bolnica prijatelj dojenčadi - Childern Friendly Hospital 

• Bolnica prijatelj djeteta - Child Friendly Hospital

Kako se vidi, ova inicijativa pokrenula je niz programa kako bi se humanizirali odnosi na relaciji roditelji - dijete - bolnica. Ona teži da se humaniziraju bolnički postupci pri boravku djece, kao i medicinski postupci na odjeljenjima u kojima borave djeca.

Za portal svezabebe.ba piše
Prim. dr. Mira Ademović, dr. med., spec. pedijatar



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos