facebook twitter youtube pinterest instagram

prim-dr-mira-ademovic

- Zamislite da je svijet izmislio "novi proizvod" kojim bi se nahranila i imunizirala sva djeca koja se rode na ovoj planeti. Zamislite da se taj proizvod nalazi svuda oko nas, da ga nije potrebno skladištiti niti transportirati, da pomaže majkama da planiraju porodicu i da majkama smanjuje obolijevanje od raka. A onda zamislite da je svijet odbio da upotrijebi taj proizvod. "PROIZVOD SNOVA" jeste majčino mlijeko, koje nam je svima dostupno na rođenju, a koje mi usprkos svemu ne koristimo. (James P. Grant)

U ovom citatu nekadašnjeg generalnog sekretara UN-a sadržana je sva mudrost prirodne ishrane novorođenčadi i dojenčadi majčinim mlijekom. Nažalost, u ovom dobu najvećih naučnih otkrića dok naučnici otkrivaju porijeklo samog života, majčino mlijeko se olako zamjenjuje sa "formulama zamjenskog mlijeka". Majčino mlijeko  je zaista produkt snova i nezamjenjiva hrana za bebe. Što se više naučno istražuje sve više ima potvrda za ove činjenice.

Prema statističkim podacima 95% majki može da doji svoje bebe. Zanemarljiv je broj kontraindikacija sa strane majke ili djeteta kada je nemoguće dojiti i to spada u domen medicinskog tretmana.

Dojenje jeste prirodni proces ali ono treba i da se nauči. Ponekad je ono uspješno i bez većih tegoba, ali nerijetko prve poteškoće mogu dovesti  do odustajanja od dojenja i olakog posezanja za zamjenama  za majčino mlijeko. Nema majke koja svom djetetu ne bi poželjela sve najbolje pa tako i najbolju hranu koja će omogućiti djetetu zdrav start u životu. Zato bi im trebalo pružiti svu moguću podršku kako društvenu, edukativnu, socijalnu i zdravstvenu. Buduće majke treba da se pripreme već u trudnoći za dojenje, da znaju što ih čeka i da na vrijeme mogu prepoznati poteškoće i kako ih prevazići.

osmijeh

Evo nekoliko praktičnih savjeta

1. U trudnoći

- ići na psihofizičke pripreme koje uključuju i savjete o dojenju.
- proći "Školu dojenja" gdje će dobiti sve potrebne informacije. (IBFAN-ova škola dojenja)
- samostalno istražiti preko literature i mass medija najnovija saznanja i praksu o dojenju  

2. Na porodu

- izabrati po mogućnosti bolnicu koja nosi naslov "BOLNICA PRIJATELJ BEBA" (BABY-FRIENDLY HOSPITAL) i koja je certificirana za odgovorno roditeljstvo i dojenje.
- tražiti pomoć medicinskog osoblja o tehnici dojenja.
- obavezno obavijestiti osoblje bolnice na porodu da žele dojiti tako da se bebi ne daje flašica. Medicinske sestre su dužne pokazati kako se doji, a to može učiniti i patronažna sestra prilikom kućne posjete. Njen posao je da nauči žene kako da doje. 

3. Po izlasku iz bolnice potražiti pomoć

- patronažne službe za porodilje
- "Centra za dojenje"
- nevladinih organizacija "Majka majci" koje se bave dojenjem.
- pomoć u svom okruženju (roditelji, rođaci, prijatelji - koji već imaju svoje iskustvo)
- ići na redovite sistematske pedijatriske preglede.

Potrebno je napomenuti da svi savjeti trebaju biti stručni i znanstveni. Poluistine ili jednostrano iskustvo često mogu loše djelovati. Svako dijete je svijet za sebe i zato kod većih poteškoća najbolje je potražiti stručno mišljenje pedijatra.

Za portal svezabebe.ba piše
Prim. dr. Mira Ademović, dr. med., spec. pedijatarprirodan porod2016

Obraduj nekoga